Secrets de Mendeleiev, al St George’s School de Girona #mensec

Aquesta tarda amb en Pep Duran (@pepduran) hem anat al St George’s School de Girona, ben a prop de casa, a fent el show Secrets de Mendeleiev, que vam estrenat a Ciencia en Acción a Viladecans, no fa pas gaire. En Pep hi ha fet quatre jocs experimentals (els quatre elemnets de l’antiguitat, aigua i flama, flames vistoses, i aigua-whisky ), mentre que jo he conduít varis jocs de màgia i ciència: la generació dels símbols atòmics de dues lletres, el joc del plom, i la resolució del cub de rubik d’esquenes.

Malauradament el temps disponible ha fet que no poguéssim fer altres jocs que teníem preparats (a part dels que tenim com a “Pla B”). Fer entrar més de 200 estudiants a un gimnàs, resoldre totes les petites coses que sempre hi ha en una actuació, parlar amb els professors… fa que una hora acabi esdevenint 50 minuts, com a molt… A més, els de màgia matemàtica no poden ser ràpids, perquè demanen atenció per part dels assistents.

Avui tots tres jocs m’han sortit perfectament. L’avantatge del joc dels símbols i del joc del plom és que permenten que els assistents participin a l’espectacle. Pel que fa al cub de Rubik, he pogut constatar el bon número de nens i nenes que el poden resoldre ràpidament (l’he desordenat per error, i mentre feia una altra cosa, una estudiant me l’ha resolt en menys d’un minut). He d’aconseguir introduir-hi algun component més clàssic en números de màgia de prop o de saló, com em Jorge Luengo em va suggerir l’estiu, però no m’és pas fàcil.

Hem tingut més de 200 estudiants asseguts a terra del gimnàs del @st_gergeschool, atents i contents, igual que una bona representació del professorat. Ens sembla que s’ho han passat bé… i que també hi han après coses, perquè amb en Pep hem intentat aportar-hi també una part didàctica sobre la Taula Periòdica.

En Pep Anton Vieta, en @pquimic, que va fer la tesi doctoral amb en Pep i amb mí, becari de recerca, ara és professor d’aquesta Escola i és qui ens hi ha convidat. En acabar, ens ha ensenyat la col·lecció de Taules Periòdiques i altres estris científics, a part dels laboratoris de química. L’acollida per part de l’escola ha estat, doncs, fantàstica.

He pogut retrobar també en Pere Puigderrajols, cap del departament de física i química, que va ser becari de recerca a @quimicaudg. La veritat és que tenim una bona colla de professorat de secundària de física i química que s’ha format amb nosaltres.

Donat que aquesta escola forma els seus alumnes en anglès, excepte a Batxillerat, ens hem partit l’idioma amb en Pep. Jo he fet servir l’anglès, encara que al final he fet servir el català per agrair l’escola i els assistents. Fer-ho en anglès em permet el manteniment dels termes de màgia i ciència. Per sort, l’estiu vaig estar a Irlanda al Festival Spraoi i vaig poder practicar força…

Moltes gràcies doncs a en Pep Anton, en Pere i a tota l’escola per l’acollida tan calurosa.