Segon dia del Festival Spraoi a Waterford amb Calmast

Avui diumenge hem tingut el segon dia del Festival Spraoi, on el carrer Hannover St, un carreró que uneix un dels principals carrers comercials amb el riu, està ple amb una bona colla de taules preparades per Calmast de la Waterford Institute of Technology.

Igual que ahir, amb en Fernando Blasco hem fet una sèrie de jocs per tothom qui passava, fonamentalment famílies que han aprofitat el bon dia d’avui (ahir va ser més assolellat, però). Els jocs han estat orientats a les matemàtiques, i també enfocats a difondre aspectes més científics, entre els quals l’alimentació saludable. Per la meva part, avui potser he fet més alguns jocs de cartes habituals com l’spelling, perquè permet demanar el nom d’un científic o científica viu o mort, i això sempre dóno molt de joc (encara que gairebé tothom diu Albert Einstein…)

 

En aquesta foto, davant de la nostra taula, amb en Fernando Blaco-Uceda (dreta, @radiorho), en Fernando Blasco (@fblascoxyz), i dos col.laboradors, un de més jove, i un altre investigador del WIT-Calmast que ha estat ensenyant les tècniques bàsiques per resoldre un Cub de Rubik.

El joc binari dels aliments té l’avantatge que es pot fer ja a mainada ben petita. Fins i tot avui l’hem ensenyat a fer. Perquè com tots els jocs basats en propietats matemàtiques, quan es coneix el secret, no hi ha desil·lusió, pel contrari, encara agrada més. És d’aquells casos que anomenen “secrets confessables”. També hem fet jocs amb cordes, que a tothom agraden molt. De fet, en aquesta foto d’ahir (amb samarreta màgica de @richardwiseman) hi surto, és de les poques vegades que faig jocs amb cordes, perquè no en sé pas gaire.

També he fet algun cop el “Joc del Plom”, més aviat en versió numèrica… com que han passat molts de nens, encara no tenen prou coneixements per fer-los la versió de la taula periòdica dels elements químics.

Hem pogut copsar al llarg del dia (la Fira de Calmast ha estat aproximadament d’1 a 5) la gran animació de tots els espais de Waterford, dels seus carrers del centre i de les seves places (la Apple Squarte, triangular, amb un gran sostre de vidre per facilita fer-hi bones fotos).

Avui m’he pogut acostar una mica més als stands dels Physics Busters i dels químics del WIT. Els experiments de física són impactants i divertits! I els tallers i show de química de la Cordula Weiss, l’Eoin Gill i la Sheila Donegan són molt valuosos (els en copiarem, segur!) En la foto anterior, sóc amb en Fernando Blasco i en Paul Nugent. A la que ve a continuació, som amb la Cordula Weiss, de @calmastwit.

I per acabar el dia i aquesta col·laboració amb Calmast, després d’un sopar de tota la gent que hem estat a Hannover St, hem pogut anar a la Parade del Spraoi, una sèrie d’una dotzena de carrosses amb comparses animades, seguint un tema central de “bugs”. I quan la parada s’ha acabat, hi ha hagut un gran castell de focs artificials al riu, m’ha recordat una mica els focs de les Fires de Sant Narcís de Girona.

Moltes gràcies a @CalmastWIT per convidar-nos-hi, especialment a la Cordula Weiss, i per descomptat a l’Eoin Gill i la Sheila Donegan, que en aquesta foto estan revisant els “reactius químics” que van fer servir als seus experiments.