Weeknote WN201837 – Upstream

Aquesta setmana ha començat el curs acadèmic 2018/19. Després del dimarts especial de l’11 de setembre, les classes van tornar a emplenar-se dimecres, i en el meu cas, vaig tornar a iniciar l’assignatura de Cinètica Química per als estudiants de tercer curs de Biotecnologia. És una assignatura de només 3 crèdits, del 1r semestre, i que només té classe dos dies per setmana. Aquest any hi tinc pensat d’introduir algunes innovacions, sobretot relacionades amb el concepte de flipped classroom. De moment, dimecres vam tenir el temps just per presentar l’assignatura i refrescar els conceptes claus en cinètica, començant per velocitat de reacció, constant de velocitat… i relació amb la termodinàmica química.

La setmana va començar però ben distreta: vam rebre la llicència per organitzar un nou esdeveniment TEDxUdG (de tema “Flowing Upstream”), i ara ja en puc parlar (es tractava del projecte que a la WeekNote de la setmana passada deia que no podia comentar encara). Tenim previst de fer-lo divendres 5 d’octubre a la tarda, a la Sala de Cambra de l’Auditori de Girona. Tenim tot un equip de la UdG que hi col·labora, començant per la Meius Ferrès, que aquest cop hi figura ja com a coorganitzadora oficial, fins i tot al web de TED. Aquests dies hem tingut reunió de la comissió organitzadora, i també hem anat a visitar l’Auditori per fer-nos una idea concreta de l’espai que podrem fer servir. Donat que fa temps que no organitzem cap TEDxUdG, hem hagut de revisar tots els protocols, que de tant en tant vam canviant. Serà una aventura extraordinària, segur.

Dimecres vaig tenir la sort de ser membre del tribunal del Treball Final de Màster de la Carla Calbó, dins del MACMOM de l’IQCCUdG. Es tracta d’un treball del camp de la modelització computacional de proteïnes, fent servir mecànica molecular. La línia desenvolupada pel grup de la Sílvia Osuna, directora d’aquest TFM, representa una amplicació estratègica del camp de recerca dels químics teòrics i computacionals de la UdG. Com que no és pas la meva especialitat, cada cop que sóc a un tribunal de TFG o TFM d’aquest tema, hi aprenc moltes coses.

Amb la Judit Torrent i amb la Sílvia Simon anem concretant diversos esdeveniments de comunicació científica i del Projecte de Màgia i Ciència. La Nit de la Recerca s’acosta (divendres 28 de setembre al pati de la Casa de Cultura), i hi participaré amb un parell de tallers (màgia i ciència, i també policubs), a part d’ajudar en tot allò que pugui. No hem avançat gaire en l’espectacle que hem de fer a Ciencia en Acción el cap de setmana següent, perquè la veritat és que he tingut els altres temes, de més prioritat. Però aquesta setmana haurem de posar-nos-hi seriosament.

Aquest matí hem tingut sortida amb l’equip #QuantumBTT: hem pujat a Els Àngels seguint la riera del Celrè. Com que estic desentrenat, en tornar i fer petites pujades prop de Sant Miquel he tingut rampa. En pujar pel mig de les Gavarres, prop de Can Martó i Cal Soldat, hem tingut la sorpresa de veure com un corriol estret ha esdevingut una àmplia pista, potser uns 500 metres. És una llàstima, però suposem que és una pista que han obert els Bombers, i que no es pot tenir tot: corriols encisadors i absència de foc. Cal prevenir els focs d’estiu. Aquest no hem patit pas gaire, però en vindran de pitjors, com el 1983, que vaig veure molt de prop i que va cremar una bona part de la zona de les Gavarres prop de Girona. Han passat 35 anys, i encara es pot distingit bé la zona que es va sucarrimar.

A la foto, una imatge d’aquest estiu a la resclosa de Bescanó, plena d’aigua del Ter.