Weeknote WN201838 – llums

El curs ja va avançant, i s’acosten esdeveniments que m’ocuparan intensament: la Nit de la Recerca, divendres 28, el TEDxUdG, divendres 5, i Ciencia en acción a Viladecans, dissabte i diumenge 6 i 7 d’octubre. Aquesta setmana hem estat treballant, entre d’altres, aquests temes. Però el treball a curt termini cal combinar-lo amb la planificació a mig termini: les activitats per a l’Any Internacional UNESCO 2019 de la Taula Periòdica dels Elements (#iypt2019).

Com a Director de Departament de Química, una de les principals tasques és coordinar tota l’activitat del professorat i gestionar els assumptes que son competència d’un departament. Moltes de les coses es tracten en la Comissió Permanent del Departament, que precisament es va reunir dilluns 17. A la comissió hi participen, a part del director i de la secretària acadèmica, els quatre caps d’àrea de coneixement (Química Analítica, Química Física, Química Inorgànica i Química Orgànica). Per exemple, en aquesta reunió es va analitzar les peticions de Beca a col·laboració a la recerca departamental, una convocatòria del Ministeri d’Educació a la qual s’hi poden presentar estuidants de grau de darrer curs i estudiants de màster. La veritat és que han quedat una mica desfasades, tant per l’objecte com per la quantitat (uns 300 eur al mes).

Dimarts amb la Sílvia Simon vam fer una trobada amb l’organització de YoMoBCN, a Barcelona (dirigit a edats de 8 a 16 anys), on se’ns va plantejar la nova política que s’implantarà en la tercera edició d’aquest esdeveniment, previst per a finals de febrer de 2019. Aquesta nova política, que té implicacions pressupostàries, ens ha fet pensar en un petit replantejament de les nostres propostes (va haver-hi una crida a proposar activitats, abans de l’estiu). Participar a YoMoBCN, un event de 4 dies, amb presència d’investigadors i becaris, i amb el disseny de les activitats, costa diners, temps i energia, i significa no fer gaire res més durant aquell període, pràcticament una setmana. A més, està proper a Espaiciència (Saló de l’Ensenyament), on també voldríem participar i on hi ha un objectiu més concret: interactuar amb estudiants de Batxillerat.

Per parlar de futur, dijous em vaig trobar amb la Teresa Roig, que coordina les activitats del #iypt2019, on vam intercanviar informació sobre les coses que podem fer des del projecte de Màgia i Ciència, i sobre les oportunitats que se’ns presenten per difondre el proejcte i la recerca del nostre grup en l’àrea metropolitana de Barcelona. Per exemple, vaig saber de l’existència de la Mobile  Week, la setmana abans de YoMoBCN, i d’altres esdeveniments que ara mateix totjust s’estan planificant. Per al 2019 hi ha un bon reguitzell de jornades i fires, i potser en podrem afegir alguna a la llista habitual de la nostra activitat a Barcelona: YoMo, Espaiciència, Festa de la CIència… Potser ens cal definir una mica més la nostra participació a la Setmana de la Ciència 2018 i a la de 2019, però ja ho farem.

Dijous al vespre vaig participar al sopar del #trinxat amb en Ramon Cotarelo de ponent. Ja en vaig fer una entrada específica al blog, però he de dir que va ser ben interessant i que les seves propostes i reflexions no em van deixar indiferent. Són aprotacions d’una persona que ha vingut de fora i que participa activament de la política actual.

Amb la Judit Torrent anem perfilant la nostra contribució a la Nit de la Recerca, amb la participació de joves estudiants de les tres primeres edicions del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència. Esperem que també ens puguin fer un cop de mà a Ciencia en Acción, sobretot perquè divendres 5 coincideix amb el TEDxUdG que farem a Girona, i no es pot ser a dos llocs a la vegada (encara). En tot cas, el taller de Policubs que va passar a la final de Ciencia en Acción serà el que farem a la Nit de la Recerca, també. A part, els joves del #cemc podran mostrar les seves habilitats màgicocientífiques i practicar el que van aprendre al Campus.

Divendres va ser un dia destinat a l’organtizació del TEDxUdG de divendres 5 d’octubre, amb una trobada al Barri Vell (vaig aprofitar per fer una foto d’ombres i llums al Claustre de Sant Domènec, la que il·lustra aquesta entrada). Amb la Comissió Organitzadora vam acabar de definir el programa de xerrades i d’activitats complementàries, i vam tancar un munt de detalls, que són molt importants de cara a l’èxit de la jornada. Vam estar tan concentrats en el tema, que vam haver de dinar molt tard. La tasca de la Meius Ferrès, de la Cristina Valentí i de tot l’equip és extraordinària.

Aquest matí hem anat amb l’equip #QuantumBTT a fer un volt per les Gavarres, de Cassà a la cruïlla de Cabra Penjada, i llavors hem baixat a Sant Ampèlit, al veïnat de Penedes, prop de Llagostera. Han estat 55 km que m’han fet adonar que encara estic desentrenat. Per sort, a diferència de diumenge passat quan vam pujar a Els Àngels, no m’ha vingut rampa!

Aquesta setmana hi haurà la Nit de la Recerca. Cal acabar de preparar els tallers i ajudar la Sílvia Simon en l’organització general. Serà divertit segur. I el cap de setmana hi una gran competició de Cub de Rubik: L’Arnold Open, a Barcelona. No crec que pugui anar-hi, però miraré d’escapar-m’hi, perquè és apassionant l’ambient que hi ha en aquestes competicions de speedcubing. I hauria de començar a practicar amb els cubs de 4x4x4 i de 5x5x5.