Ha estat aquesta setmana que avui acaba molt intensa, especialment des de dijous. La coincidència del TEDxUdG amb Ciencia en Acción m’ha deixat gairebé esgotat.
Dimarts vam tenir una sessiò del Consell de Departament: segons el Reglament del nostre Departament de Química, cal fer-ne al menys tres cada any. Aquest és el segon, i la veritat és que els diferents punts de l’ordre del dia van ser aprovats tots per assentiment. Un dels punts era consultiu, sobre les activitats a realitzar per part del Departament en ocasió de l’Any 2019 Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics: hi va haver força intervencions i això em va permetre pensar en recuperar accions que havíem fet en el passat, que havien quedat només com a intencions, i també veure com, parlanat, les noves idees apareixen.
Després del Consell de dimarts, vaig tenir una conversa informal amb la Sílvia Simon sobre el futur de les nostres accions de comunicació científica. És de les coses que més m’agraden: pensar sense pressió sobre el futur. Vam parlar de la propera Setmana de la Ciència, de l’#iypt2018, de la C4DUdG, de pressupostos (minsos)… però si no fos per aquestes estones de reflexió, costaria molt més avançar. I per la tarda, reunió amb la Judit Torrent i alguns joves de l’equip del projecte de màgia i ciència, per prepara Ciencia en Acción de Viladecans.
Els tres primers dies de la setmana els vaig dedicar a elaborar una espècia de Curriculum Vitae Visual, inspirat per l’extraordinari treball de l’Ismael Peña-López. Per això, vaig anar fent tres curriculums visuals de la meva història professional personal: un fins que vaig esdevenir professor de la UdG, un altre de la meva etapa a la UdG fins a l’actualitat, i un tercer per ampliar el meu CV de comunicació científica des que vaig començar la meva activitat en aquest camp, més o menys per 2005. A més a més, vaig començar el llista exhaustiu de tasques de comunicació de la ciència, en un full de càlcul, per poder anar actualitzant (de fet, amb totes les coses d’aquestes tres darrers dies ja hi he hagut d’afegir vàries files).
Dijous ja va començar la voràgine, amb una reunió de coordinació al Barri Vell sobre el #tedxudg, amb l’extraordinari equip coordinat per la Meius Ferrès. En Fernando Blasco va arribar en tren des de Madrid, i llavors vam tenir reunió de coordinació de Cienca en Acción amb la Judit Torrent… acabant el dia amb un nou Toc de Màgia i Ciència que va aplegar una dotzena de persones durant un parell d’hores. Aquests tocs són molt divertits, i sempre hi aprenc alguna cosa rellevant. A l’hotel ja vaig conèixer un parell dels ponents del TEDxUdG de divendres.
Divendres ja va ser la voràgine total, amb els assajos de les xerrades del TEDxUdG, al matí, seguts per un dinar amb l’equip i amb els ponents d’aquest esdeveniment. Ràpidament a les 4 ja hi havia gent esperant al hall de l’Auditori, i a 1/4 de 6 en punt vam començar la tercera edició del TEDxUdG, i cinquena presencial de la sèrie TEDxUdG (un Youth i un City 2.0, a part dels tres estàndard). L’escaleta que havíem elaborat es va satisfer perfectament a la primera part, i es va endarrerir 8 minuts a la segona, sobretot perquè als agraïments finals ens hi vam estar més del compte. Llavors tot l’equip i ponents que van voler vam anar a sopar… on vam poder gaudir de la música de la Caroline Cotter i la seva guitarra, i també la màgia d’en Fernando Blasco… encara que no m’en vaig poder estar de fer un parell de jocs de cartes i, per descomptat, de resoldre un Cub de Rubik d’esquenes.
Dissabte al matí vaig ser a Viladecans (els joves del projecte ha hi eren des de divendres), a l’edifici Cúbic. Bona organització d’en @jordimazon y coordinació de la Rosa Ros, directora del projecte Ciencia en Acción. Vaig poder anar fent volts pels diferents stands, i dedicar-me a muntar, amb en Fernando Blasco, el show Secrets de Mendeleiev. Al primer passi abans de dinar, amb el jurat, en Pep Duran hi va fer dos jocs experimentals, i els jocs els vam fer entre en Fernando i jo mateix. Al segon passi, gairebé al vespre, vam fer només jocs, i els van fer els joves del grup.
No en tena prou amb això: a les 9 ens van demanar de fer Màgia i Ciència al Bar… en un bar del centre de Viladecans vam tenir una trentena de persones, a qui vam fer jocs, explicar algun secret, i parlar del projecte de màgia i ciència.
Avui diumenge he començat amb una reunió amb el tinent d’alcade de Viladecans, el mateix Jordi Mazon, per formar part d’un focus group sobre una possible biblioteca de divulgació científica. He de dir que aquesta ciutat del cinturó de Barcelona és molt dinàmica i que està fent una bona aposta per fer de la ciència una característica seva.
A les 10, hem tingut al teatre Atrium una gran xerrada d’en Santiago Álvarez sobre la taula periòdica, i l’entrega de premis de Ciencia en Acción. Hem obtingut una menció d’honor per l’espectacle Secrets de Mendeleiev, que hem recollit amb en Fernando. Per cert, he tornat a pujar a l’escenari a recollir la menció d’honor al taller sobre catalitzadors d’en Pep Duran, que no s’ha pogut quedar a Viladecans.
I per acabar, canvi de xip i visita al LiberisLiber de Besalú. Visitar una fira de llibres sempre és apassionar. Aquest cop m’hi he comprat el llibre “Barcelona, ciència i coneixement”, recull d’apunts d’història de la ciència de Barcelona.
Per cert, dilluns passat va ser un dia especial, com a primer aniversari de l’u d’octubre de 2017. De fet, aquell 1-O continua i és present a les nostres vides. Potser algun dia, potser, serà el 2-O.
Per il·lustrar aquesta llarga entrada, he escollit la foto d’una samarreta que avui es venia al LiberisLiber de Besalú: “menys feis, més book”. Poser seria fins i tot millor “Bé el feis, però també el book”.