WeekNote WN201843 – Fires

L’Any vinent és l’any internacional UNESCO de la Taula Periòdica dels Elements… i aquests dies estem preaprant les activitats que hi farem, sobretot a nivell del Departament de Química (en sóc el director actualment). De fet, a la comissió permanent del Departament, reunida dilluns, en vam parlar. I dimecres vam fer una videoconferència-reunió virtual per treballar aquest tema amb la Societat Catalana de Química. Perquè la Taula Periòdica és un component fonamental d’allò que anomenem “Química”. De fet, format part també dels exemples més ben trobats de la Fïsica Quàntica, o almenys això és el que es llegeix al llibre “El meu primer Llibre de Física Quàntica”, que esmenta que

els àtoms són com les peces de construcció del nostre món.

Així i tot, hem de rumiar sobre algunes malitnerpretacions de la taula periòdica: una cosa són els elements químics com a àtoms aïllats, i una altra cosa són les substàncies formades pels props elements (per exemple, diamant format per àtoms de carboni, o molècules formades per dos àtoms d’oxigen). Són precisament les taules periòdiques dels elements químics i les taules periòdiques de les substàncies elementals. També cal posar molt més èmfasi en la periodicitat de les propietats dels elements… i és clar, en les raons d’aquesta periodicitat.

Tot això ho dic perquè en la planificació de les activitats de l’Any Internacional de la TPE és important tenir en compte el paper de la Taula Periòdica a l’educació general, a l’educació científica, a la captació de vocacions científiques… i a la cultura científica de la societat. M’agradaria reflexionar sobre això. En tot cas, estem preparant per a l’any vinent vàries activitats relacionades amb la TPE i serà un bon moment per discutir tot això.

Aquesta setmana han començat les Fires de Girona, i ho han fet amb pluja. De fet, tothom té la sensació que “abans sempre plovia per les Fires”. Seria interessant repassar els registres de dades meteorològiques i comprovar-ho, però sí que en el meu record hi ha fangueix, aixopluc, fred. Segurament que no recordo gaire els dies més “normals”. Les Fires han canviat, la gent ha canviat, les atraccions han canviat. Algunes no, però: els ànecs, per exemple. El cotó fluix, tampoc. Dilluns i dimecres tenim previst ser a l’stand de la UdG del Pavelló Cobert de Fira de Girona per fer-hi màgia i ciència (al llarg de cada dia de Fires hi haurà diversos grups que hi faran divulgació). L’Stand de la UdG també ha anat canviant, però molt menys que la pròpia Fira, que crec que no acaba de trobar el seu paper en un nou món on tot es pot comprar a un clic.

Fent un repàs a les coses interessants que he vist aquesta setmana, puc comentar coses divertides com el tres en ralla topològic, una base de dades d’avions de paper, el campionat mundial de tetris, i un interessant diagrama de flux d’apertures d’escacs. Em fa l’efecte que fer un seguiment d’aquests jocs proporciona elements per innovar en comunicació de la ciència, i en la pròpia investigació científica. Potser és per la influència de Martin Gardner.

He de comentar dos articles de la premsa: el de l’Adela Muñoz a El Periódico, sobre Ciencia en Acción a Viladecans, i el de Susana Martínez-Conde a El País, sobre com conèixer màgia serveix per tenirm és esperit crític. Amb l’Adela vaig poder-hi parlar a Viladecans, fa pocs dies, perquè vam competir (amicalment) en la categoria de posada en escena. L’Adela, juntament amb la Clara Grima i tres científiques andaluses més, van obtenir el premi principal, mentre nosaltres (amb Secrets de Mendeleiev), vam tenir Menció d’Honor. es va fer justícia, que consti. L’Adela precisament dimecres presentarà a Barcelona la nova Xarxa de Científiques Comunicadores. Pel que fa a l’article de màgia a El País, correspon a una trobada a les Canàries, molt interessant, sobre neurociència i mentalisme, una de les branques de la màgia que m’agrada més i amb la que em sento més còmode, sobretot perquè ajuda motl al desenvolupament personal i professional.

Demà i dimecres serem a Fira de Girona. Serà una setmana diferent, ja que demà és festa a Girona i dijous pertot arreu. I divendres, mig pont. Setman d’exàmens, sense classes.

A la foto, imatge de la lluna ponent-se darrere les muntanyes de Les Guilleries, abans de sortir el sol. Lluna gairebé plena.