Weeknote WN201850 – Ampolla

Aquesta setmana hi ha hagut força feina en l’àmbit universitari. Dilluns va haver-hi una reunió de treball de directors de departament, a la qual no vaig poder-hi anar, i dimarts Junta de Facultat de Ciències, on tampoc no hi vaig pas poder ser (en tot dos casos, perquè tenia classe). Abans d’ahir divendres vam fer un Consell de Departament, al qual no vaig poder-hi faltar, és clar, ja que sóc el director del Departament de Química… Un Consell interessant i tranquil, on vam parlar de les activitats de l’#aitp2019 i on va haver-hi un participatiu torn obert de paraules.

Aquesta setmana he tornat a fer pràctiques de Tècniques Científiques Integrades al laboratori (CAS1), per un dels grups de primer curs, i abans d’ahir també  vaig tornar a fer la sessió de posada en comú de CAS2 de la mateixa assignatura. Al gener tindré varis grups més d’aquestes dues pràctiques, que s’afegeixen a les de comunicació oral. El laboratori no és pas una de les meves experteses. Quan vaig acabar la carrera de química, ara fa molt d’anys ja, vaig tenir clar que el laboratori i jo èrem força incompatible, i la meva adminarió per la Química Quàntica hi va ajudar molt. Però cal repartir-se la feina de pràctiques, i cal fer-ho amb entusiasme (i tots els químics teòrico-computacionals ho fem, és clar).

Entre les coses que he vist a Internet aquesta setmana, m’ha semblat molt interessant un article sobre planificació estratègica a les universitats a l’Inside Higher Education. Des d’una perspectiva més aviat americana

when to do a plan, who should or should not be involved, the relationship between plans and new presidents, how to keep the campus and internal constituencies engaged, the role of equity and diversity, the role rankings play, and how plans have changed over four decades.

M’ha semblat força divertit, però també massa atapeït, el video d’experimetns químics 25 experimentos de química en 15 minutos con Andrew Szydlo: cuando la ciencia es casi magia que a més és una minipresentació a TEDxNewcastle. L’hauré de repassar per veure què se’n pot aprofitar per a màgia química… encara que sempre dic que la química és ella mateixa totalment màgica.

Per millorar la qualitat de les fotografies, m’ha semblat un bon article aquest: 6 DIY photography gift ideas you can’t afford to ignore. Es tracta de fer fotos memorables i diferents de les que fa tothom, és a dir, que aportin algun valora afegit.

M’ha colpit el possible ús dels emojis a la comunicació científica, tal com esmente en @javierpolinario al seu tweetIs it time to start using the emoji in biomedical literature? La veritat és que em costa d’acceptar-ho.

Tinc poc temps per anar en BTT, però així i tot avui l’equip #quantumbtt hem sortit per les Gavarres i hem visitat el Coll de Llumeneres, punt de pas entre el Baix Empordà i la Selva per les Gavarres. Els colls (punts de sella a les hipersuperfícies d’energia potencial) sempre són llocs especials. L’esperit de tanta gent que els deu haver trepitjat en temps passats hi és present. Gent, sí, però també ramats, animals per trajinar, carbó, llenya, …

Es va acostant Nadal, i tot es va accelerant, perquè sembla que t0t s’ha d’acabar la setmana vinent. Què hi farem!