Cloenda a Girona de l’#aitp2019

Aquesta tarda hem fet un petit acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, #aitp2019, a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la UdG, a partir de 2/4 de 7. Vam pensar que, donat que en l’acte d’obertura el 12 de febrer hi va parlar professorat, aquest cop podrien ser estudiants qui responguessin a la pregunta “Què és la Taula Periòdica per a tu?”.

Per això, tres estudiants del màster MACMOM (Jianyu Zhao, Àlex Iglesias i Adrià Juvanteny) i una estudiant del grau de química (Núria Alsina) hi han intervingut amb curtes presentacions de 5 minuts. Cadascuna ha estat diferent, especialment la de la Jianyu, que ens ha parlat de la Taula Periòdica en xinès, dels ideogrames i de les seves arrels en el cas de la TP.

Separant la segona i tercera presentacions, en Pep Duran i l’Aythami Soto han cremat un globus d’hidrogen, i han mostrat l’experiment complicat del Cor de Gal·li bategant.

Resums de les intervencions dels estudiants:

Juvanteny:

Què significa per a mi la taula periòdica? I què ha significat la taula periòdica durant la meva vida? Evolució de la meva percepció sobre la taula periòdica: d’estudiant de secundària interessat en la química a graduat en química.

Alsina:

Fa molts anys, Mendeleev va trobar una manera d’ordenar tots els coneixements que es tenien dels elements químics, i ho va fer mitjançant la taula periòdica, nom amb el qual se la coneix mundialment. És una manera d’explicar conceptes i visualitzar tendència de manera clara i ordenada. També és capaç de comunicar una realitat complexa de manera senzilla.

Zhao:

I’m going to introduce how Chinese give name to elements in Periodic table, and my understanding of seeing periodic table as an alphabetical table of language in atomic world.

Iglesias:

La meva exposicio serà un recull de que n’opina la gent, tant quimics i no quimics, joves i adults de la taula periodica (amb la meva opinio inclosa). He fet una enquesta on triaré les respostes més diferents. Si em volguessis dir que és per a tu també la podria incloure, per tenir la resposta d’un professor i d’una persona que s’hi ha dedicat sempre.

Més endavant ha intervingut en Pep Anton Vieta, que durant un quart d’hora ens ha entretingut i engrescat amb el projecte Una Taula Periòdica al Dia #1tpdia que està portant a terme el 2019. Ha estat una xerrada deliciosa. Per acabar, la Montse Heras, professora del Departament de Química i representant de Girona a la junta de la Societat Catalana de Química, ha resumit el que ha estat l’#aitp2019, que va tenir una cloenda formal a nivell de Catalunya dijous passat.

L’acte l’hem tancat jo mateix i en Jesús Colprim, degà de la Facultat de Ciències, que ja havia obert l’acte amb una intervenció sobre la necessitat d’ampliar la col·laboració interdisciplinar de la gent de química.

Un acte ben digne, amb força gent a l’Aula Magna, que ens ha permès retrobar-nos i conèixer alguns dels estudiants de Química. Gràcies a tothom!

A la foto, tota la gent que ha intervingut a la cloenda. Hi falta però l’Adrià Juvanteny, que va haver de marxar.

D’aquest acte n’hem fet un wakelet, un recull de tweets: