Màgia de la Taula Periòdica a l’entrega de premis de treballs de recerca de batxillerat a @QuimicaURV

Avui hem participat a l’entrega de Premis de Recerca de Batxillerat en Química a la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili.

Al matí, ja he tingut l’oportunitat d’assistir a la inauguració del curs acadèmic a la mateixa Facultat de Química, amb la intervenció de dues professores de la Universitat de Granada, Rosario Blanc (Química Analítica) i Ana García Bueno (Belles Arts), que han parlat de Química i Art, m’ha sembla una xerrada molt interessant, especialment per allò referent a la restauració de pintures. Al final, en Carles Bo (president SCQ) hi ha intervingut per esmentar l’enorme feina de l’#aitp2019… hi m’ha citat, gràcies (juntament amb els gironins).

A mitja tarda, amb en Joan Grèbol, estudiant de 2n de química de la UdG i que va ser professor júnior del darrer #cemc19, hem fet La Màgia de la Taula Periòdica (també anomenat Secrets de Mendeléiev) en el marc de l’entrega dels premis esmenants. Per a això hem fet diversos jocs, tot relacionant-los sempre amb les característiques de la Taula Periòdica: números naturals, noms, símbols, periodicitat i forma – i les seves matemàtiques, és clar.

Entre d’altres coses divertides, hi hem fet aquests jocs:

  • Noms: spelling de Martin Gardner
  • Símbols: mentider
  • Computació quàntica: joc EPR
  • General: joc del plom

Hem fet pujar a dalt de l’escenari als joves que esperaven per conèixer les persones premiades, i també les seves famílies… i naturalment hem demanat la col·laboració dels companys de la URV presents a la sala (moltes gràcies!!) A alguns els hem fet treballar tot repartint punts de llibre i targes amb la TP gironina 🙂

 

Donat que es tractava d’una ocasió especial, hem portat els cubs de cartró de la Taula Periòdica de 10x10x10 cm, que vam preparar a Ciencia en Acción a Viladecans, a finals de 2017. Ara bé, sense lantànids ni actínids, perquè la seva llargada (1,80 m) empipava massa al cotxe. Una bona estona la taula periòdica espiral (joc de l’oca de la TP) ha estat visible.

Moltes gràcies a la Facultat de Química de la URV per convidar-nos a fer aquest espectacle, especialment a la seva degana Iolanda Cesteros. M’ha agradat molt retrobar persones amigues de l’àmbit de la Química de l’entorn de Tarragona. He de reconèixer que la química hi té un gran nivell!

Després del show i de l’entrega de premis, encara hem tingut temps de fer un pica-pica abans d’enfilar l’autopista cap al nord.