He vist al Chemistry World l’article Ten periodic tables you really should know about que s’hi esmenten deu taules periòdiques curiososes:
150 years ago, the periodic table was just a few ordered lists of element symbols and atomic masses hastily scribbled by Dmitry Mendeleev on the back of an invitation to a cheese factory. It is fair to say it’s come a long way since then, evolving through countless tweaks, revisions and updates into a thing of beauty that is instantly recognisable to scientists and non-scientists alike.
Certament és important que la Taula Periòdica, com a gran icona universal, sigui reconeguda adequadament, en diverses formes. Però m’hagués agradat que la (possible) bellesa d’aquestes 10 formes comportés un millor coneixement de per què la Taula Periòdica és periòdica, com a mínim, i d’altres formes que també són periòdiques.
He de reconèixer que aquest article ho intenta un amica, amb el rellotge de la taula periòdica, o l’escultura en espiral (a la foto). M’hagués agradat veure-hi altres formes de la TP com la de Janet, o la simètrica de Scerri, o la versió llarga, o la invertida.
En tot cas, qualsevol esforç de difondre la Taula Periòdica i de promoure-la com a punt clau de la cultura científica de la societat ha de ser benvingut.