He représ l’activitat acadèmica amb una dedicació a les pràctiques cada tarda. M’agrada perquè tinc contacte diari amb els estudiants, i em serveix per copsar coes que en d’altres moments em costa més de detectar. Aquesta setmana he tingut pràctiques de comunicació oral, pràctiques de laboratori d’anàlisi d’aigua (embotellada, de mar i destil·lada), i pràctiques d’estudi de casos “buscant el culpable”. Una de les coses que mesurem al laboratori és la conductivitat de l’aigua. Per casualitat vaig comprar una amplla petita d’Aigua de Sant Hilari Sacalm, i a més de la seva composició en anions i cations, porta la conductivitat. Afortunadament (ha de ser així), la mesura de conductivitat que li vam fer al laboratori va ser molt semblant. Els estudiants es van adonar de la importància de les etiquetes a l’aigua embotellada.
Aquests dies se m’ha espatllat la pantalla del mòbil, i he hagut de posar la targeta a un mòbil més vell. Cada cop és més fàcil canviar de mòbil, l’única aplicació que cal anar amb compte és WhatsApp, per no perdre missatges. La resta, com hauria de ser, cap problema. Espero que em puguin arreglar la pantalla, però suposo que no serà pas barat. En el meu cas, degut a l’ús que faig del mòbil (fotos, missatgeria, …) la probabilitat que em caigui a terra cada varis mesos és alta. El portàtil també, normalment em cau de la motxilla, però la carcassa ho aguanta tot (un MacBook Air de 2013 que em resisteixo a canviar, perquè senzillament va molt bé, després de canviar-li la bateria).
Aquesta setmana hem rebut la visita del Science Advisory Board de l’IQCCUdG. I divendres hem tingut el concurs per a una plaça de professor agregat permanent. Dijous al vespre vaig tenir l’oportunitat d’anar a sopar amb membres del comité, i la veritat és que va ser molt interessant. Pel que diu en Marcel, el nostre director, sembla que l’avaluació ha estat prou positiva, encara que ens han fet propostes de millora, és clar.
Aquesta setmana a casa hem hagut de canviar la nevera. Ja és ben curiós que ens ha costat si fa no fa com un mòbil. Però tenint en compte que podem esperar que funcioni bé 10 anys, el cost dels electrodomèstics és força menor que els dels mòbils. Realment, fins i tot el cost de portàtils és menor… Els mòbils (smartphones) són massa cars, sobretot si han de fer bones fotos (en el meu cas és clau).
A principis de setmana vam publicar el 2n joc al blog de 52 jocs amb la taula periòdica. Mirarem d’alternar jocs nous amb jocs de màgia. De moment mirem de ser creatius i fer propostes que nosaltres hem pensat, però suposo que arribarà unmoment en què se’ns acabaran les idees… A més, mai no es crea des de zero, sempre es parteix d’idees d’altra gent. Una bona notícia és que en @joseploar ha adaptat el primer joc (Teris) i l’ha programat amb Scratch, molt atractiu. Moltes gràcies!
Què he vist aquesta setmana d’interessant per la xarxa? Perquè he fet molta pantalla…
Los tres pilares de la Universidad. Debate ineludible, reforma inminente, d’Antonio Arias. Una reflexió molt interessant, amb una paraula nova, anglesa: “complicance”.
La Universidad es un espacio de libertad, como suele definirla el rector de la USAL, Ricardo Rivero, garantizado por la autonomía universitaria. Un concepto que presenta varias dimensiones y restricciones para que, al generar y transmitir conocimiento, no primen intereses grupales de ningún tipo. El clásico equilibrio (inestable) entre la Universidad, el Estado y el Mercado. Autonomía académica, financiera, organizativa y de personal son los elementos que la configuran y que varían de un país a otro.
IBM’s quantum computer is now a quantum computing system on sembla que IBM té realment un ordinador quàntic que funciona. Fa dies que tinc ganes de provar més el sistema IBQ-Q, que permet fer càlculs de química. Paciència.
I una dèria: com millorar l’abast d’un llançament amb una goma: How to improve your rubber band shooting with science! Física pura. I un joc difícil: Popular Science challenge: can you make it through the world’s hardest maze?
Sobre la universitat i els professors-només-docents, per pensar-hi però discutible: Needed: Equitable Roles for Full-Time Instructors. La seva conclusió:
In conclusion, if higher education is to thrive in the current climate, we must break from the dogmatic traditions of the past by striking a balance between teaching and research. Talented and motivated full-time instructional faculty members can play a crucial part in achieving that balance. We must establish a system that attracts the top talent available to these positions. And that requires workload, compensation and reward structures that are equitable and fair.
Aquests dies hem sapigut que el nostre ponent al darrer TEDxUdG, Alfredo Corell, ha obtingut un reconeixement molt important: el millor docent universitari d’Espanya, Premi Educa Abanca. Moltes felicitats!
Photo by Goran Ivos on Unsplash