Divendres 18 acabava el termini per demanar trams de recerca i trams de transferència al Ministeri. Els trams, si són avaluats positivament, comporten un petit increment de sou. Els de recerca es demanen cada sis anys, i fa temps que funcionen. A més dels diners, serveixen com a una espècie d’acreditació de l’activitat de recerca. Els de transferència és el primer cop que es poden demanar, i han fet que tothom els sol·liciti i que el web corresponent s’hagi col·lapsat, de tal forma que el termini per demanar trams s’ha traslladat a dimarts vinent.
Els trams, doncs, són un element clau en la vida d’un professor-investigador, i juntament amb els projectes competitius del Ministeri, conformen les dues principals formes d’avaluació i de finançament. Per això, molta gent està aquests dies empantanegada amb aquest tema, i jo el primer, bloquejant d’altres assumptes.
En tot cas, aquesta setmana hem tingut un altre important esdeveniment: dijous vam tenir el concurs de Director d’Investigació de Química Orgànica, plaça guanyada per l’Agustí Lledó. Vaig ser el president del tribunal, i l’únic que no era de l’àrea de Química Orgànica. Però resulta que a 4rt i 5è de carrera vaig estudiar l’especialitat de Química Orgànica, precisament, encara que a 5è (ara fa 40 anys) vaig veure la llum de la Química Quàntica. Per això dijous vaig gaudir de la lliçó que ens va oferir l’Agustí, gairebé 40 anys després de la darrera lliçó de química orgànica, a la UAB.
Aquesta setmana hem acabat les pràctiques de Tècniques Científiques Integrades II, del CAS1: pràctiques de comunicació oral i pràctiques al laboratori d’anàlisi d’aigües. Han passat per la meva classe, en el primer cas, tots els estudiants de 1r curs de la Facultat de Ciències, i una bona part en el segon cas.
Aquests dies he estat involucrat molt activament en les tasques comunicatives del proper Cicle al Caixafòrum Girona sobre Fronteres de la Química, perquè dimarts vinent hi ha el primer diàleg i cal polir encara força detalls. Precisament dimarts passat vam fer una petita trobada amb les ponents gironines, l’Anna Company i la Sílvia Osuna, per orientas els diàles dels dimarts 22 i 29.
M’estant apareixent interessants oportunitats de participació en events i trobades del programa TEDx, com a llicenciatari i organitzador del TEDxUdG: per exemple, el febrer a València, amb una trobada d’organitzadors i assistència a TEDxUPValència. O el setembre a un TEDxWeekend a Tunis o l’octubre a Roma. També hi ha un TEDSummit el juliol a Edinburgh, però la veritat és que és força car…
D’entre les coses que he vist aquesta setmana per la xarxa, m’ha fet molta gràcia l’article d’Improbable Research Recent progress in Quantum Geography. Aquest article de la revista de la gent dels Premis Ig Nobel fa una divertida respassada a una revifalla de fa poc d’aquest concepte de Geografia Quàntica… que tracta la incertesa dels espais geogràfics.
Un altre entrada que m’ha semblat rellevant és Picturing Science and Engineering sobre la importància de fer fotos bones:
I urge researchers to create “more than good enough” images so that their work might, in fact, get attention.
O sigui, que cal fer coses millors que no pas el “ja estan prou bé”.
Avui he pres la decisió de canviar radicalment la meva pàgina web miquelduran.net – ara només és de text, en anglés i més informativa. Ràpidament es pot copsar què faig i en què puc ser interessant per a algú o per a alguna organització. Ara l’he de traduir (millor dit, adaptar) al català, i millor, és clar. L’he feta amb w3.css, que és ben senzill i proporciona una vista agradable i visible bé a tot tipus de dispositius.
Photo by Markus Spiske on Unsplash