Aquesta setmana és de vacances, i l’estic passant lluny de casa – potser no pas gaire: al Trentino i al Tirol del Sud. La veritat és que m’ha sorprés aquesta zona, no la coneixia, és tot verd, muntanyes i valls com a Andorra però amb caminades assequibles i llacs encisadors. I una història recent i no tan recent brutal, amb elements que potser no són pas tan diferents de la situació actual a Catalunya.
Fer una setmana de vacances, desconnectant de la feina, va bé. És important deixar reposar el cervell i pensar en d’altres coses. La bellesa del paisatge del Brenta i de les Dolomites, les valls elevades, els pics nus, aigua pertot arreu, és molt agradable.
Però les notícies no s’aturen, les revistes segueixen publicant, i es poden trobar bons articles de les meves dèries i dels temes que segueixo.
Aquests dies, per exemple, s’ha parlat dels principis ètics de la intel·ligència artificial (Fast Company) o les implicacions sobre les feines dels químics per la #artint (Chemistry World).
També s’han tractat interessants temes de química, com un Cub de Rubik a mida real fet amb peces que s’enganxen lleugerament… i amb plaques de colors de material especial (hidrogel), un avenç de la química-física. O una “llengua electrònica” que pretèn identificar gustos “fent servir #artint, és clar).
En tot cas, hi ha un article de Chemistry World que intenta respondre a una pregunta clau: per què la vida es forma a partir de només 20 aminoàcids?
Vacances, sí, però temps per llegir i estudiar una mica, també.