Weeknote WN201934 – qutrit

Poca activitat aquest mest d’agost relaconiada amb la vida acadèmica. Això sí… vaig seguint els meus blogs de capçalera i veient com no s’aturen les publicacions científiques en els temes que segueixo més. Perquè l’agost les revistes científiques també publiquen.

Del Quimputador a temes d’intel·ligència artificial fent servir la màgia, hi ha tota meva de novetats.

Photo by Michael Dziedzic on Unsplash

Potser és especialment interessant la teleportació quàntica complexa, i com es poden generar qtrits, és a dir, bits que poden ser a la vegada 0, 1 i 2: fotons que poden estar en tres estats diferents. I després, el radar quàntic que fa servir uns pocs fotons de microones entrellaçats.

A partir de demà hi haurà gent que ja treballarà de forma normal a la Universitat de Girona. Hem tingut tres setmanes de tancament, encara que a la Facultat de Ciències hi ha hagut obres antifoc i s’hi ha pogut accedir (però sense aire condicionat als despatxos). Els laboratoris del nostre departament de química són tots tapats amb plàstics, i durant unes poques setmanes no s’hi pot fer recerca. Esperem que en tornar a primers de setembre tot torni a la normalitat.

Aquests dies sí que m’ha encuriosit l’article amb M.A. Gea, mag professional, on s’exposa la diferència entre enganyar una màquina i enganyar una persona. Potser per això les màquines no són prou intel·ligents. Perquè la intel·ligència és també capacitat de ser enganyat… perquè es tenen emocions. Capacitat d’oblidar, capacitat d’equivocar-se, capacitat de sorprendre’s, de meravellar-se, de ser creatiu, de no fer el que sembla que tocaria fer, de rebelar-se. De tenir intuïció.

Aquesta setmana ha volgut comprar un smartphone més aviat petit, de 4″. A Girona pràcticament no n’hi ha, i el que he trobat és barat i poc potent. Però si es vol un mòbil que càpiga bé a la butxaca, es veu que no pot ser potent. Ni pot fer bones fotos. Ni és ràpid. I em fa gràcia que, preguntant per mòbils smartphones petits, me n’han ensenyat que són més grossos que el meu Samsung S7! El concepte de “gros” i “petit” és, doncs, relatiu. L’Iphone 4, per cert, es veure ara molt petit.

Dilluns passat va fer 7 anys que vaig tenir la caiguda amb la bicicleta, però m’he anat recuperant i segueixo fent sortides. Estic content de poder gaudir d’aquest esport, abans de res, per salut física i mental.