Weeknote WN201936 – brida

Aquesta setmana ha estat de transició entre la quietud de l’agost i tot el que ens espera a partir del 12 de setembre, inici de curs. De fet, per a mí serà una mica més tard, perquè la primera classe tinc previst fer-la dilluns 16. Aquest any la tornada a l’activitat ha coincidit amb una baida notable de temperatura i amb un temps poc estiuenc. Suposo que encara hi tornarem, a la calor i a la sequera, encara que menys serioses que per juliol i agost.

Photo by Richard Brutyo on Unsplash

Amb la Sílvia Simon hem remodelat una mica el nostre despatx de la facultat de ciències. De tant en tant va bé canviar, i a més sempre es troben coses per llençar: paper vells, capses buides, documents obsolets, papers amb versions electròniques disponibles… De moment, he liquidat dos arxivadors de quatre calaixos… però és ben difícil de triar què no llençar.

Quan es planifica un curs acadèmic, sempre hi ha canvis. A final de juliol, la matrícula real dels estudiants a les assignatures de química de la facultat de ciències va comportar un petit increment. Aquesta setmana hem estat treballant les modificacions de la docència del nostre professorat, que seran ratificades previsiblement pel Consell de Departament que farem a primera hora de dilluns 16.

Abans d’ahir divendres va ser un goig saber que el President de la Generalitat de Catalunya va entregar la Distinció a la Qualitat de la Docència Universirària Jaume Vicens Vives a l’amic i professor del Departament de Química, Pep Duran. La notícia ja es coneixia des de finals de juliol, però divendres va ser quan es van entregar aquests guardons, en el marc de la inauguració del curs acadèmic català, a la UPF. Estic molt content pel premi a en Pep, perquè ha treballat molt intensament i molt bé per fer una docència de qualitat, i també per divulgar la química de diverses formes. És una sort poder-hi col·laborar!

Ahir vaig ser a Barcelona, a la Setmana del Llibre en Català, i després de participar als jocs amb la taula periòdica que van fer en Claudi Mans i l’Eduard Cremades, vaig fer-hi un volt. Em va fer gràcia una curiosa definició de la química, del llibre Permagel (Eva Baltasar, 2018).

La Química és una brida que ens retè

No puc deixar de recomenar el llibre escrit per sis companys químics: 100 curiositats de la Taula Periòdica i dels Seus Elements, que vaig tenir l’oportunitat de presentar no fa pas gaire a Girona. Perquè la curiositat pot portar al coneixement. Són 100 relats curts sobre diversos aspectes de la Taula i dels Elements, fàcils de digerir, i que poden interessar a qualsevol persona amb independència de la seva formació científica.

Aquesta setmana he comprat un llibre interessant: Mindhacker, de Ron i Marty Hale-Evans. Són 60 petits trucs per millorar la capacitat organitzativa i mental. Trobo que són un bon complement a l’extraordinari Mind Performance Hacks, de Ron Hale-Evans.

Avui parlant amb un amic he comprovat com n’és d’important fer petites coses que hem deixat per manca de temps, o que volem explorar per ampliar els nostres horitzons. Això ho vaig trobar precisament al llibre Micromastery: Learn Small, Learn Fast and Find the Hidden Path to Happiness, de Robert Twigger. Per exemple, com fer una molt bona truita francesa, o com fer un molt bon piló de pedretes a la platja.