Weeknote WN201939 – eurn

L’esdeveniment més rellevant d’aquesta setmana ha estat la Nit de la Recerca que la Sílvia Simon va organitzar divendres a la tarda. Des de 2007 l’estem fent anualment a Girona el darrer divendres de setembre, i ja s’ha convertit en un clàssic. Aquest cop, a més de participar-hi activament ajudant la Sílvia i coordinant els joves del projecte de màgia i ciència, vaig tenir l’oportunitat de presentar en Pep Duran i en Xavier Duran com a autors del seu llibre “100 Curiositats de la Taula Periòdica”. Potser no era el millor lloc per fer la presentació (la fressa dels assistents a la RN era elevada), però també és cert que això va facilitar que hi hagués gent. I en pep i en Xavier van poder signar llibres, és clar.

La Nit de la Recerca ha tingut lloc a d’altres indrets de Catalunya, també. Per exemple, a Tarragona, on han dut a terme diversos jocs, entre ells el que hem desenvolupat sobre la Taula Periòdica “I tu, quin element ets?” (#tpqee). Aquest joc ens l’estan demanant des de varis centres educatius, perquè el van veient a fires i trobades. De fet, va tenir un bon èxit al Festival Temps de Flors, per la Taula Periòdica Floral, el maig passat a Girona.

#santmiquel

Avui és Sant Miquel, i m’ha agradat que els gestors del recull de Taules Periòdiques #1tpdia hagin publicat un segell de Moldàvia que mostra el Cub de Rubik amb la Taula Periòdica. En Pep Anton segur que ho ha fet per tenir-me content tot lligant aquests dos estris: Taula Periòdica i Cub de Rubik. Gràcies! Per cert, avui el Diari de Girona publica un reportatge de dues pàgines sobre la Taula Periòdica, que està bé, però que malauradament no esmenta la Taula Periòdica Gironina que es va crear en ocasió de l’Any Internacional de la Química, ni el que hem anat fent a Girona per commemorar l’Any Internacional de la Taula Periòdica. 

#recerca

Aquesta setmana la @silviasimonr ha estat a un congrés a Amsterdam sobre ponts d’hidrogen. Hi ha fet una comunicació oral de la qual en sóc coautor: “RAHB: How Ressonance Assists Hydrogen Bond Formation?”, amb en Gerard Pareras, en Miquel Solà i en Dared Szczepanik. 

#curiositats

Aquests dies The Guardian ha publicat un divertit reportatge sobre tintes invisibles, amb un nou mètode que permet escriure missatges secrets en un paper especial fent servir aigua, i fer-los desparèixer secant el paper.

#viquipedia

He vist que el 3/10 hi ha un taller de recerca i educació amb la viquipèdia. No hi podré ser, però m’agradarà veure la documentació i els resultats que se n’obtinguin. La ciència oberta també és això.