Weeknote WN201943 – Arboç

Aquesta setmana he començat les classes del Màster de Catàlisi Avançada i Modelatge Molecular (MACMOM), en l’assignatura de Tècniques de Comunicació i Transferència de Tecnologia. Es tracta d’una assignatura compartida amb altre professorat que pretèn proporcionar els estudiants amb coneixements per comunicar, demanar projectes, entendre la ciència oberta, i transferir recerca. Aquest curs la faig força més aviat que altres cursos, cosa que facilitarà que es puguin dur a terme les pràctiques necessàries. Al llarg dels anys les eines que hi explico han anat variant, encara que les actituds que hi promoc són permanents. De les primeres, relacionades amb la comunicació de la recerca i de l’activitat professional, l’evolució de les plataformes comunicatives a Internet i les xarxes socials fan que només itngui sentit parlar de twitter i de blogging.

Aquesta setmana també he acabat les classes de l’assignatura de Tècniques Científiques Integrades I, en la seva part de comunicació escrita. Hem tingut un període una mica convuls que ha dificultat trametre els continguts i les habilitats, però crec que els estudiants han après prou bé.

També aquests dies he fet un parell de tutories a estudiants que acaben el seu Treball de Recerca de Batxillerat, un relacionat amb el Cub de Rubik, i un altre relacionat amb la Física Quàntica. Fer un cop de mà als joves investigadors és una tasca apassionant.

Els Amics de la UNESCO de Girona han organitzat una sèrie de quatre activitats relacionades amb l’Any Internacional de la Taula Periòdica. Dilluns vaig assistir a la conferència de Xavier Gassionat, mentre que dijous vaig escoltar la lectura de textos de Primo Levi i el seu llibre sobre el Sistema Periòdic, que va coordinar en J.L. Lucero. La tercera activitat serà una xerrada meva, a mitjans de novembre, i en Pep Duran tancarà el cicle amb un itinerari per Girona. Encara que m’agrada una perspectiva més estructural de la Taula, dilluns vaig conèixer anècdotes i vaig entendre millor la gènesi d’aquesta icona del coneixement. Per la seva part, dijous en els textos de Primo Levi hi vam trobar com els elements de la Taula simbolitzen els valors i els desenganys d’una persona (un químic, en Primo Levi) supervivent de l’Holocaust i de la Segona Guerra Mundial.

Avui he participat en la 42a Travessada de les Gavarres, organitzda per la Colla Excursionista de Cassà de la Selva. Han estat 19 km pels voltants de Mont-Ras, que m’han permès conèixer una àrea en una zona situada a l’altre cantó de les Gavarres respecte de Girona i que no havia visitat mai. Hem vist un menhir, un dolmen, pous de mina abandonats (mina “Pepito” per exemple, curiós nom), ermites i esglésies (Sasnt Llop, Llofriu, Mont-Ras), … Em feia unam ica d’ànsias fer tanta distància, però la veritat és que l’he feta prou bé (unes quatre hores). Al llarg del recorregut, hem trobat moltes cireres d’arboç, pràcticament no calia ni desviar-se del camí i només estirant la mà hem abastat les cireres madures. Encara n’hi ha moltes que han de madurar, però. Tenim menjar per dies.

Amb la Sílvia Simon i en Pep Duran hem proposat de tancar l’Any Internacional de la Taula Periòdica dimarts 19 de Novembre. Estem encara acabant de veure què hi proposarem (a la tarda, és clar), però segur que contindrà un event g4g-com (Martin Garden Celebration of Mind) que no vam poder fer dilluns 21 d’octubre. De fet, a Tarragona ja s’haurà tancat l’#aitp2019 a nivell de Catalunya, però encara queden força dies fins a Cap d’Any…

#curiositats

Aquests dies he conegut el concepte de Química Artificial. De fet, m’he comprat un llibre que en parla. Està relacionada amb la simulació dels processos biològics de la vida.

Al LSE Impact Blog hi he vist un interessant article sobre com el blogging pot ajudar els estudiants a implicar-se en una assignatura, si es fan servir com a activitat d’avaluació: Teaching to the blog – How assessed blogging can enhance engaged learning

Futur

La setmana entrant són Fires de Girona, amb dos dies de festa (dimarts i divendres) i un ritme més relaxat (excepte per als estudiants que tenen període d’avaluació, és clar). Cal preparar-se perquè l’altra setmana començo altres classes i s’inicia la voràgine de xerrades i activitats relacionades amb la Setmana de la Ciència.