Weeknote WN201945 – el Mont

Hem entrat ja de ple a la Setmana de la Ciència 2019, i jo m’hi vaig estrenar dimecres amb una conferència a Palamós sobre les Mil Cares de la Taula Periòdica (veure blog). Ahir viag ser al matí al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona (xerrada rebuda sobre química i arqueologia) vam fer un show màgico-experimental a Fornells de la Selva… i la setmana entrant està farcida d’activitats.

Però a part d’aquestes activitats, continuo amb la docència i la gestió: acabades les classes del MACMOM, he començat a fer sessions de problemes (a més de teoria) a l’assignatura de Cinètica Química de Biotecnologia. També dilluns vaig començar les sessions de comunicació oral per als estudiants de 1r curs de ciències, dins de l’assignatura de Tècniques Científiques Integrades II, cas 1. Porto varis anys fent aquestes sessions de primer curs, i la veritat és que m’agrada veure-hi la diversitat de joves que acaben d’entrar (en general) a la universitat.

Com a director de departament, dijous vaig assistir a una trobada amb els vicerectors de personal i de recerca, sobre el nou pla FI-SDUR, que proporcionarà ajuda per impulsar la recerca departamental. A nivell de la nostra unviersitat, i em fa l’efecte que de totes les catalanes, això és complicat. La tardició marca que la recerca, com a activitat emprenedora, la fan persones, equips, grups, instituts… però els departaments apleguen persones, més que no pas tenen política estratègica de recerca. Així i tot, es pot intentar, i el nostre Departament de Química mirarà de fer política investigadora.

Ara bé, primer caldrà veure qui dirigirà el Departament, perquè s’ha acabat ja el termini  per a la presentació de candidatures a les eleccions a Director del Departament. Jo no puc renovar, perquè els Estatuts de la UdG així ho diuen, així que espero poder traspassar aquest càrrec a una altre persona ben aviat.

Excursió

Cada any fa un parell d’aquells dies que anomenem fantàstics: sol però fred. Avui n’han fet un, i per sort teníem previst pujar a la muntanya del Mont, a la Garrotxa. Ha estat una excursió magnífica, vistes espectaculars al Pirineu nevat: el Canigó blanc, el Bassegoda, molts pics i moltes muntanyes. A dalt del Mont no hi ha pas gaire espai, però hi ha moltes coses a fer!

Una altra petita excursió la vagi fer divendres al vespre… al camp de futbol just al cantó de la Facultat de Ciències. Vaig acompanyar en @miquelsola a veure el partit de futbol Girona FC-Tenerife… amb el canvi de temps sobtat que hi ha hagut, vam passar una mica de fred! Feia temps que no asisstia a un partit de futbol en directe. La veritat és que estic acostumat a veure el futbol a la TV, i costa veure’n un en directe, sense repeticions, sense veure bé les faltes, els fores de joc… per cert, crec que a la primera part no va haver-hi cap fora de joc… curiós.

Vist per la xarxa

He vist coses interessants aquesta setmana:

AI Cracks Centuries-Old ‘Three Body Problem’ In Under a Second – m’ho he de mirar bé, però em costa de creure que la #artint pugui resoldre fàcilment un problema corresponent a un sistema caòtic.

Unsupervised Classification of Quantum Data – Més enllà del tema, la classificació de dades quàntica (no ho acabo d’entendre, però ho intentaré), m’ha agradat veure que l’article inclou un resum “popular”, és a dir, més entenidor.

Introducció de Microsoft Quantum Azzure i sistema de càlcul quàntic – Un altre competidor per poder dur a terme càlculs quàntics (incloguent-hi la molècula d’hidrogen, és clar) amb un simuldaror o, segons Microsoft, amb ordinadors quàntics reals. Ja he instal·lat aquest software al meu portàtil, encara que no és pas fàcil. De moment he aconseguit escriure un programa que respongui “Hello World!”. Wired en parla, de tot això.

He vist un pop-up de Taula Periòdica en paper que té gràcia. Crec que podira ser un bon treball manual a incloure a #52gamespt.

Sobre comunicació de la recerca, hi ha un interessant article al LSE Impact Blog: The Art of Connection – To deliver a good research seminar you need to connect with an audience at a pragmatic, intellectual and emotional level. Relacionat amb això, a l’Inside Higher Education hi ha un bon article sobre el trencament de les fronteres entre disciplines: Is It Time to Dezone Knowledge?

La setmana entrant

M’espera una setmana ben entretinguda a nivell comunicatiu, ja que és la Setmana de la Ciència: demà dilluns, Bilbioteca de Sarrià de Ter. Dimecres a la tarda, Biblioteca del Clot (Barcelona). Dijous, tinc previst assitir a la cloenda de l’#aitp2019 a Tarragona. Divendres a la tarda, espectacle #mendsec a la Facultat de Química de la URV. I dissabte a la tarda, xerrada al Museu Darder de Banyoles.