Sóc al mig de la Setmana de la Ciència, són deu dies gairebé seguits amb activitats sobre l’Any Internacional de la Taula Periòdica. Afortunadament són la tarda o el vespre, i puc combinar-m’ho bé amb les tasques normals de la Universitat. He estat a Sarrià de Ter, ajudant en Pep Duran a Fornells de la Selva, Barcelona, Tarragona (hi he dormit), Banyoles… Encara que algunes xerrades tinguin títol semblant, sempre les adapto al tipus de públic. Per exemple, dilluns eren estudiants de 1r d’ESO, sobretot. En canvi, a Barcelona eren fonamentalment adults. I a Tarragona, barreja d’estudiants de Batxillerat, professorat universitari i famílies. I a Banyoles, per sorpresa meva, gent de tot tipus amb una afició compartida: la ciència.
Dimarts hagués volgut participar en un seminari a la UOC sobre Bots i Educació, ben connectat amb la Intel·ligència Artificial Aplicada a l’Educació. Malauradament al final no hi vaig poder anar. Va ser compensat per les bones converses a Tarragona, amb un sopar i un dinar, amb les professores Garcia i Blanc, de la Universitat de Granada, i amb els companys i companyes de la URV: cloenda de l’#aitp2019 a Catalunya, inauguració de curs acadèmic de la Facultat de Química de la URV, i entrega de premis a Treballs de Recerca de Batxillerat de Química.
Dilluns i dimarts, la Sílvia Simon va ser a Sevilla, al congrés ICERI 2019, on hi va presentar dues comunicacions orals de les quals en sóc coautor, una sobre els #52jocstp, i una altra sobre la XIDVD, una enquesta sobre virtualització de la docència.
Entre les notícies interessants d’aquesta setmana, en destaco:
Comunicació científica:
Les publicacions en accés obert no haurien de tenir limitacions geogràfiques d’accés: If we choose to align open access to research with geo-political borders we negate the moral value of open access
Diferents percepcions del públic i dels acadèmics, sobre la comunicació científica, un estudi de la UPF: Scientists’ opinions and attitudes towards citizens’ understanding of science and their role in public engagement activities
#artint en Educació:
Pearson Calculus App Uses AI to Provide Personalized Learning
The app can help students solve problems by allowing them to type in an equation or take a photo of their homework into the app. Aida analyzes the student’s work and provides feedback on each line of their problem. Based on the level of student engagement with Aida, the app will provide suggestions for practice problems, related examples or videos that explain how specific concepts work in the real world. Aida has more than 30 original explainer videos and 150 short instructional videos to help students master concepts and skills.
Crítica a les apps d’#artint en educació: Systematic review of research on artificial intelligence applications in higher education – where are the educators?
The conclusions reflect on the almost lack of critical reflection of challenges and risks of AIEd, the weak connection to theoretical pedagogical perspectives, and the need for further exploration of ethical and educational approaches in the application of AIEd in higher education.
Perquè… un algoritme d’AI pot ser el propietari dels drets d’autor del que ha trobat? The USPTO Wants To Know if Artificial Intelligence Can Own the Content it Creates
Ciència:
Descoberta matemàtica per trobar vectors propis a partir de valors propis d’una matriu: investigaven neutrinos… i van trobar un nou mètode matemàtic: Neutrinos Lead to Unexpected Discovery in Basic Math. Hauré de mirar-ho a veure si programar-ho mostra avantatges computacionals.
Llum quiral sintètica… per millorar les tècniques analítiques: Simulated chiral light identifies and controls mirror-image molecules
Dèries meves:
Un simulador d’un viatge en tren, bonic… el paisatge es va veient passar a la finestra: Train passenger simulator
I LA SETMANA ENTRANT…
Tinc tres activitats seguides: dues xerrades (Girona i Palamós) i el tancament de l’#aitp2019, a la Universitat de Girona, dimarts a la tarda. Després, una mica de tranquil·litat encara que em queden al menys quatre activitats fins a final d’any. De fet, les bossses amb material de la Taula Periòdica són a darrere del cotxe, i no les treuré fins d’aquí uns dies.