Xerrada a la Biblioteca de Palamós sobre la Taula Periòdica

Aquest vespre he tingut l’oportunitat de fer una xerrada a la Biblioteca de Palamós, amb el títol 150 Anys de la Taula Periòdica, que ni és cap taula, ni té el període constant. A partir de 2/4 de 7, i durant una hora i quart, he comentat diversos aspectes històrics i actuals de la Taula per a un públic molt interessat, atent i que m’ha facilitat les coses.

Només d’arribar, he pogut veure una petita exposició de llibres sobre la Taula Periòdica i de Taules mateixes. Entre d’altres coses, hi he vist també una Taula Periòdica Literària 8que encara és incompleta, foto), al cantó de l’anunci de les meves dues xerrades dins del cicle #aitp2019. Els plafons llavors s’han portat a la sala on hi ha els gegants i on s’ha fet la conferència. M’ha anat molt bé per acompanyar les meves paraules i complementar la presentació PPT. Aquesta presentació es pot trobar aquí:

Durant la conferència, també he mostrat la Taula Periòdica dinàmica que permet canviar entre diverses formes: http://miquelduran.net/janet.html

He de dir que avui, com a excepció, no he fet cap joc, i m’he centrat en la part més “científica” de la Taula Periòdica, encara que he anat proporcionat anècdotes i curiositats històriques del seu desenvolupament. Per exemple, he esmentat com un programa, a partir de la informació existent a Internet de fòrmules químiques, tot fent servir intel·ligència artificial, va recrear la Taula. I és que, si en Mendeléiev no l’hagués proposada, algú més ho hagués fet aviat. I si no, ho faria un ordinador en l’actualitat. Perquè la Taula no és una creació artística ni un descobriment estricte… és que la Natura és així, i el que fa la Taula és recollir el coneixement en una infografia extraordinària.

En Pep Duran avui m’ha regalat una figureta d’en Panoràmix, el druida dels còmics de l’Astèrix (moltes gràcies, Pep!). És el nostre químic favorit, i avui me l’he emportat a Palamós, i juntament amb el Cub de Rubik de la TP i el llibre “100 curiositats de la taula periòdica” han estat al cim de la taula tota l’estona.

Moltes gràcies a la Susanna Requena, de la Biblioteca de Palamós, per haver-me convidat a fer aquesta conferència. La conversa que hem mantingut amb els participants després de la xerrada ha estat molt enriquidora.

D’aquí quinze dies, tinc previst de tornar-hi, aquest com amb els #52jocstp.