Aquesta tarda he estat a Banyoles, convidat per Astrobanyoles, per impartir a les 7 la xerrada Les 1000 cares de la Taula Periòdica dels Elements Químics. Igual que dimecres a Barcelona, he fet un repàs de diversos aspectes de la Taula, fent servir el Cub de Rubik com a punt de partida, i remarcant que hi ha una cara oculta del Cub: aquella de moltes persones que hi han contribuït i no han tingut reconeixement, especialment les dones.
La xerrada ha tingut dues parts: una més expositiva, i una altra amb jocs amb la Taula Periòdica. Avui n’hi he fets tres, de jocs, de tipus participatiu donada l’elevada assistència de públic: el de del Plom, el mentider, i el dels parells EPR. El tercer m’ha servit per introduir la computació quàntica. Per cert, al joc del mentider, per casualitat, he encertat directament l’element seleccionat per un assistent… he de millorar la meva reacció en aquest cas (1 de 48). En tots els jocs he tingut la col·laboració entusiasta dels assistents: més de 70 persones a la sala, un dissabte al vespre!
He fet servir la mateixa presentació de dimecres a Barcelona:
Abans de començar, el Centre de Recursos Pedagògics del Pla de l’Estany ha donat els premis a millor cartell i fotografies de la XV setmana de la ciència del Pla de l’Estany. El cartell guanyador ha estat precisament un Cub de Rubik de la Taula Periòdica, cosa que m’ha permès connectar directament amb la meva xerrada, tercera diapositiva… I a segona fila, els dos guanyadors del cartell, i estudiants companys seus, tenien cubs de rubik a la mà… però avui la xerrada no anava pas d’això.
En acabar, he interactuat amb alguns dels assistents, he contestat algunes preguntes que m’han fet (per exemple, sobre la supremacia quàntica de l’ordinador de Google), … i també he rebut alguna suggerència (molt bona) per millorar la llengua catalana: no dir ni “tallar” ni “pal” de les cartes, sinó “escapçar” i “coll”. Ja ho sabia, però n’he de ser més conscient.
He d’agrair la invitació d’en Carles Puncernau, president d’Astrobanyoles, per fer aquesta intervenció vinculada a la Setmana de la Ciència i a l’#aitp2019. La veritat és que m’ha fet il·lusió poder ser a Banyoles, ben a prop dels meus orígens.
Com a anècdota, he de dir que en aquestes darreres xerrades hi proposo alguna endevinalla. Avui no he estat prou espabilat per fer servir la coincidència d'”Estany” com a element químic i com a element geogràfic de Banyoles. Hi he pensat més tard. Però m’ho apunto!