Xerrada sobre les 1000 cares de la Taula Periòdica: dones i ciència a la Biblioteca Montserrat Abelló de Les Corts, a Barcelona

Aquesta tarda he fet una xerrada a la Biblioteca Montserrat Abelló, al barri de Les Corts de Barcelona, sobre “Les 1000 cares de la Taula Periòdica…. i més enllà”. Aquesta Biblioteca, força nova, és ubicada en una antigua fàbrica tèxtil, amb una llarga història. La Montserrat Abelló, per cert, era poetessa i traductora. La Biblioteca compta, entre d’altres coses, amb un FabLab, i està específicament destinada a la Cultura Maker.

La xerrada l’he orientada a les 6 cares del Cub de Rubik, especialment a la més amagada: la del treball de les dones en la configuració de la Taula (i en general de la ciència). La presentació que l’ha acompanyada és aquesta:

Una vintena de persones ha configurat l’audiència de la xerrada, unes persones que crec que m’han pogut seguir en tot moment. La conferència ha estat fonamentalment expositiva, però cal al final he canviat una mica de registre i hi he fet un joc: el del mentider (gràcies al físic que ha “pujat a l’escenari”).

He intentat que s’entengués el fonament matemàtic-físic de la taula, deixant clar que la història de la descoberta dels elements es toca en moltes altres xerrades i és força més coneguda. Aquí vull fer-hi una reflexió: moltes activitats de la TP són diacròniques: com ha evolucionat al llarg del temps, amb la seva connexió amb la societat de cada moment. En el meu cas, m’estimo més fer-ne un tractament sincrònic actual, deductiu a partir de la col·lecció de 118 elements químics… amb els seus corresponents 118 números naturals, amb 5 característiques: número atòmic, nom, símbol, periodicitat i forma.

He d’agrair la invitació d’aquesta Biblioteca a impartir la xerrada, en el marc d’una sèrie de vàries que estic fent per a biblioteques catalanes. També he d’agrair la col·laboració del personal de la biblioteca per resoldre els petits problemes tècnics habituals (raotlí que no funciona, per exemple).