25 anys amb mòbil

Remenant per casa aquests dies de confinament m’he adonat que fa més de 25 anys que tenim telèfon mòbil. Gràcies a uns comentaris a facebook, he pensat que al llarg d’aquests 25 anys hi ha hagut algunes fites rellevants en la telefonia mòbil.

El primer que vaig tenir, un Motorola, no anava amb tecnologia GSM, i era el servei Moviline de Telefònica. El següent ja va ser Movistar, GSM. Els primers anys, el telèfon mòbil servia per a això: per telefonar en qualsevol moment, i en qualsevol lloc – i rebre trucades, és clar.

Més endavant, el mòbil ja va tenir accés a Internet, amb una petita pantalla i un petit navegador. Permetia twitter (i el seu paral·lel twitxr, gràcies a ell tinc fotos primitives), e-mail…

I més endavant encara, els mòbils van començar a tenir una càmara de fotos prou digna com per fer-se servir de càmara fotogràfica (i de video). I pantalla tàctil.

Per a mí, doncs, són aquestes tres característiques, separades en el temps, les que marquen l’evolució del terminal mòbil. Podria afegir-n’hi d’altres, per exemple la capacitat de proporcionar internet al portàtil. I podria també senyalar l’incrmeent de la velocitat de transmissió de les dades. I el cabdal i cost disponible, actualment amb tarifa plana (cara, però plana), cabdal abundant i sense limitacions de dades “consumides” (això és una de les conseqüències de la pandèmia, al menys a Movistar).

També és important el moment en què a Europa, no fa pas gaire, es va eliminar el cost del roaming. Poder viatjar, encara que sigui a Perpinyà, sense haver de patir per la factura, va ser una de les fites. Llàstima que no es pugui dir el mateix, encara d’Andorra. Suposo que tot arribarà. El darrer viatge als USA també el vaig fer sense patir (com ha canviat la sensació de viatjar quan es té el whatsapp connectat amb Girona és una altra cosa que ha produït canvis en la percepció del viatge, per bé i per mal).

Per a un altre dia deixo les xarxes socials, la missatgeria instantània, la web mòbil, les apps…

Ah! i he oblidat la mida… una gràfica en forma parabòlica, amb un mínim fa pocs anys, i actualment ascendent lleugerament…

Foto: de Pexels