A la presentació del llibre de Maià de Montcal i Dosquers, de Quaderns de la Revista de Girona

Aquest matí he assistit a la presentació del llibre de Maià de Montcal i Dosquers, de la col·lecció de Quaderns de la Revista de Girona, dins de les publicacions de la Diputació de Girona. es tracta del municipi 118 (de 221) que té llibre propi, i en aquest cas resulta de la juxtaposició (encara que sempre han estat molt relacionats) dels municipis de Maià de Montcal i de Dosquers, que fins a 1969 van ser independents.

Com que sóc nascut a Maià de Montcal, emigrat de petit a Girona, vaig rebre la invitació de l’autora del llibre, Dolors Olivé, per assistir a la presentació. I és que al final de llibre, entre d’altres persones de Maià, hi surto amb una petita biografia i una foto. és un honor molt gran que aquest llibre m’esmenti. Malgrat haver estat educat a Girona i també haver-hi crescut, sempre he tingut una tirada cap a Maià i per raons familiars, cap a Cabanelles i molts altres llocs entre l’Empordà, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. I per descomptat, amb el cim del Mont, muntanya emblemàtica del prepirineu i que domina una gran àrea de Catalunya, des del Canigó al Montseny, des del Cap de Creus al Pedraforca.

En la presentació de llibre hi ha intervingut l’alcalde de Maià Joan Gainza, amb qui he pogut fer petar la xerrada i que em m’ha parlat de la voluntat de recuperar les restes del Castell de Dosquers, la directora de la col·lecció, Rosa M. Gil, la pròpia autora, i el diputat, alcalde de Puigcerdà i vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. Al final, davant d’un petit pica-pica, he pogut conversar amb diverses persones del poble que ens coneixen i fins i tot visitar el taller de fusteria d’en Ramon Fàbrega, ja jubilat.

Igual que d’altres llibres de la mateixa col·lecció, cada capítol té dues pàgines, que són legibles fàcilment per ser a esquerra i a dreta. Hi ha força fotos, descripcions meticuloses, dades que dexoneixia, temes socials, medi natural, … I tal com s’hi ha dit, aquest tipus de llibres són a la vegada una font d’informació que segurament serà molt útil durant molts d’anys, i punt de partida de nova recerca. Avui he sapigut, per exemple, on va morir (a la guerra) el germà de la meva àvia materna.

A la presentació hi havia molta gent. Acostumat a la dificultat de tenir assistents en presentacions de llibres a Girona, realment ha estat un goig veure la sala de l’Ajuntament plena. Pel que he sentit dir, això sol passar als municipis petits, on aquests llibres són un aconteixement.

Moltes gràcies a l’autora del llibre (96 pàgines) per la feinada que ha tingut en redactarlo, pels textos, les fotos… i per haver pensat en mí com a gent de Maià de Montcal. Aquest llibre es pot comprar per 14 EUR, suposo que de vàries formes (ahir me’l va signar l’alcalde i l’autora).