Cafè Digital 16 200530

Foto de unsplash.com per @taypaigey

Aquesta tarda hem tingut una nova sessió (la tercera) de la iniciativa de la @mferres Cafè Digital 16 (#cafèdigital16). A la primera hora, diversos estudiants d’ESO i BAT han contestat preguntes de la Meius, A la segona hora, la Directora General de Curriculum i Personalització, Maite Aymerich, ha fet una intervenció més llarga i ha contestat tambés les preguntes d’estudiants i altres participants.

Abans de res, una reflexió sobre l’amplificació i interacció amb els assistents: aquestes trobades on s’hi donen idees que és bo recollir, i on hi ha gent amb qui tinc ganes de compartir comentaris, fan que l’atenció hagi de ser alta. Per exemple, en el meu cas:

  • Prenia notes a l’ordinador
  • Piulava les coses més rellevants per a mí (amplificació de la trobada)
  • Feia comentaris per a tothom i preguntes al xat del zoom
  • Feia algun comentari privat al xat del zoom
  • Comentava per whatsapp alguna cosa amb algun assitent o amb algú que no hi havia pogut assistir
  • I després de la trobada, si pot ser el mateix dia, fer una entrada al blog, aquesta

Per això he fet servir l’IPad i dos ordinadors (i el mòbil, és clar)… la situació és volgudament exagerada, com aquesta foto.

Algunes idees recollides

La @mferres ha fet tres preguntes als joves estudiants al principi, han contestat sobretot les dues primeres, en senyalo les respostes que m’han semblat més atractives:

  1. Què us ha agradat més de la situació de tenir docència en línia?
    1. Que el professorat et vegi
    2. Que la pantalla del professor (ppt, per exemple) sigui compartible
    3. Que el professor pugui respondre dubtes concrets, perquè l’estudiant té menys vergonya de preguntar
    4. Que a casa s’està més callat
  2. Què us serveix més per aprendre, què menys (o no en voleu sentir a parlar), del que us fan els professors?
    1. No tothom té internet a casa, o ha de compartir ordinador
    2. Manca de comunicació de la nota fins al final del període avaluat
    3. Manca de pràctiques en física, química i matemàtiques
    4. Dificultat de fer exercicis de programació
    5. (Humanitats/socials) Es troba a faltar l’entusiasme del professorat, es perd la humanitat, la relació alumne-profesorat
  3. És veritat que copieu? Hi ha exàmens on no s’hi pot copiar, potser perquè cal rumiar?
    1. Fan resums, exercicis, tests… respostes variades.

Preguntats per si s’estimen més treballar sincrònicament varis alumnes, o fer-ho per separat i trobar-se després, hi ha respostes variades.

Troben a faltar coordinació entre professorat, hi ha estils diferents. Em fa l’efecte que això ha estat molt variable.

Al principi del confinament se’ls posava molta més feina, després s’ha normalitzat.

Una pregunta interessant ha estat “amb qui us connecteu per les xarxes socials”: la resposta és trivial però entenidora: es connecten amb companys, però amb els més amics s’hi connecten per jugar.

Molts coincideixen en la necessitat de tenir suport emocional, en forma de tutoria, un acompanyament.

A pregunta meva, em diuen que la percepció de cada professor no ha canviat amb el confinament. De qui en tenien bona opinió, en segueixen tenint. I de qui no en tenien, continuen no tenint-ne

En la segona hora de la videotrobada, la Maite Aymerich ha di tuna cosa interessant: que al principi tothom pensava que hi hauria un “dia després” del confinament. No ha estat així, el procés és gradual i depèn de cada zona geogràfica. He de confessar que jo també pensava, a mitjans de març, en què es podria tornar a la situació normal després d’alguns dies i de cop. No: demà passat està previst que Girona passi a fase 2, evolucionant, una fase amb més normalitat, excepte en l’àmbit educatiu i cultural.

Una idea interessant que ha donat la Maite Aymerich ha estat la d’aprofitar la distància per fer entrevistes remotes i fer com una espècie d’examen oral.

I en algun moment surt el debat que hi havia abans del confinament, sobre l’ús de mòbils a les aules. Amb tot això, aquest debat ja no té cap sentit… reviurà quan es torni a una situació presencial o semipresencial?

I per acabar, surt el recurrent tema de la formació inicial de professorat, de la competència digital docent… això ja donaria per una sessió a part de #cafèdigital16.

Avui potser no he estat tant actiu a twitter, però així i tot he fet alguns tweets:

  • May 30 20:17  @miquelduran  @mferres @SilviaSimonR @JordiSalvadoRiu @Merce_G I perquè no s’hi poden fer fotos…
  •  May 30 20:00  @miquelduran  @mferres @SilviaSimonR @JordiSalvadoRiu @Merce_G No @silviasimonr, jo no en faig pas cap resum… el fa la @mferres. Jo faig una entrada al meu blog amb la meva visió personal i potser esbiaxada
  •  May 30 18:05  @miquelduran  Acabat el #cafèdigital16 d’avui… ara a fer-ne una entrada al meu blog… m’agradaria que d’altres participants també ho fessin.. sempre és bo veure la visió de tothom.
  •  May 30 17:33  @miquelduran  La Maite Aymerich a #cafèdigital16 diu una cosa interessant: per què no s’aprofita ara per avaluar per entervistes= (és a dir… exàmens orals)
  •  May 30 17:13  @miquelduran  El #cafèdigital16 em fa adonar d’una obvietat: el debat del mòbils a les aules és ara mateix irrelevant. I potser més envavant innecessari.
  •  May 30 17:11  @miquelduran  Em pensava que la percepció d’algun professorat per part dels estudiants canviaria amb el traspàs de presencial a no presencial. Però segons els estudiants ESO i BAT asisstents al #cafèdigital16, no hi ha hagut gaire canvi de percepció
  •  May 30 17:08  @miquelduran  Al #cafèdigital16 hi queda clar que, més enllà de les eines digitals, el que cal és una actitud adient
  •  May 30 16:38  @miquelduran  Sentint les respostes d’estudiants d’ESO i BAT a les preguntes dels assistents a #cafèdigital16. S’hi veu la diferència entre els de “lletres” i els de “ciències”… i també els de “socials” 🙂
  •  May 30 15:53  @miquelduran  A punt per al tercer #cafèdigital16 … són tres quarts i mig de quatre, ja…

Actualització de diumenge 31/5: al diari ARA hi ha una doble pàgina sobre la percepció dels joves estudiants sobre la docència virtual, el confinament… precisament alguns dels joves que hi havia al #cafèdigital16, i amb presència estel·lar de la @titijuher. Felicitats!