Conjunció de Venus i la Lluna, amb un TimeLapse

Aquests darreres dies, aprofitant el confinament, he fet tota mena de proves de videoconferència, cablejat, connexions entre càmeres i el portàtil i els mòbils… Una de les coses que he provat ha estat el TimeLapse, és a dir, anar fent fotos espaiades en el temps i ajuntar-les en forma de video. Amb el Samsung S10E, el meu mòbil actual, no cal fer les fotos, perquè ho fa tot sol (segurament en els mòbils anteriors, també, però no ho havia provat). Amb una webcam connectada al portàtil també es pot fer, encara ue trobar una aplicació de franc i segura no és pas fàcil.

En tot cas, després de veure com quedava el cel a l’Oest amb uns núvols encantadors, i d’una primera prova amb Venus i la Lluna força separats, dijous al vespre, ahir vaig poder serguir les trajectòries d’aquests dos cossos del cel.

Girona té latitud 42 graus, és a dir, el 21 de març l’angle del sol, a migdia, formava aquest angle amb la vertical. Suposo que més o menys també és l’angle de la trajectòria quan es pon el sol, o qualsevol astre que estigui a l’eclíptica. Com que (segons la Wikipedia) ni la Lluna ni Venus se’n separen gaire, de l’eclíptica, l’angle que ahir formaven les seves dues trajectòries amb la vertical hauria de ser una mica menys de 42 graus, perquè ja ha passat una setmana des de l’equinocci.

A la vista del video accelerat que vaig fer (https://www.instagram.com/p/B-S4q7fpsv7/, https://photos.app.goo.gl/YZ5jBrSoqNZh6CXz6), és obvi que l’angle d’atac de Venus i de la Lluna a l’horitzó Oest (les Guilleries) és d’uns 40-42 graus. I la distància aparent entre la Lluna i Venus es manté.

Ja sé que tot això és molt ben explicat als textos i a tota mena de webs. Però quan te’n pots adonar així, impressiona.

He de dir que les gairebé tres hores del video (gravat a 1/64) vaig haver-les de reduir a pocs segons, augmentant la seva velocitat. I cap a les dues hores… se m’acabava la bateria, i en endollar el connector es va moure una mica el mòbil, com es pot comprovar. Ah! i per posar el mòbil al cim del trípode, vaig reutilitzar un dels molts pals de selfie que ens van portar els reis, fa pocs anys (quants?!).

Propera fita: gravar la International Space Station.

A la foto, el mòbil al cim del trípode, abans de fer-se fosc, ahir.