Weeknote WN202012 – De sobte

Dilluns vaig anar un moment a buscar material al despatx de Ciències, i des de llavors estem tancats a casa. Tot és nou, tot és diferent, tot és silenci, sobretot a la tarda. Encara queda gent treballant en algunes obres, camions… però la veritat és que la calma és molt gran. Ens hi haurem d’acostumar, esperem que no duri pas gaire. I veig que arreu del món passa igual. Com a mínim, suposo, fins a Pasqua.

Aquesta setmana tenia planificades vàries activitats. Totes suspeses. Igual que se’n suspendran més. Ara ja afecta tothom.

Una de les coses que faig aquests dies és aprendre a fer fotos macro amb la lent de 50mm intertida. Una de les fotos que m’ha agradat, per la combinació de colors i la composició, és aquesta d’una flor de fora al balcó de casa (únic lloc on podem gaudir de llibertat exterior)

Confinats a casa, hem retrobat el gust (o la conveniència) de jugar amb jocs de taula. Per exemple, hem recobrat un joc que vam comprar de 2a mà, quan feia el postdoc a Berkeley: San Francisco Tour Game. Això ens ha portat extraordinaris records, cada lloc és una experiència que vam viure-hi en una etapa extraordinària de les nostres vides. També hem jugat a jocs que teníem a les lleixes, els anem provant…

Durant aquestes setmanes dirigeixo un treball final de grau de biotecnologia, sobre intel·ligència artificial aplicada al nostre camp. Com que és un treball bibliogràfic i d’exploració de les possibilitats de l’#artint (i programar, i conèixer utilitats pràctiques que hi ha a la xarxa), sembla que podrem continuar raonablement bé.

Pel que fa a entendre l’evolució de la #covid19, veig que la qualitat de les dades és baixa, que hi ha canvis de criteri, … espero que amb el temps es pugui fer una anàlisi bona del tema. Mentre tant, cal tenir esperança que aviat poguem tornar a una certa normalitat.

A la xarxa…

Si el món físic és aturat, el món en línia no s’atura, pel contrari, funciona més que mai. Per això puc destinar una mica de temps i energia a estudiar, aprendre, trobar per casualitat, sortir de la zona d’expertesa, etc.

Forthcoming Science meetings: G4G14, delayed. ICSL, delayed. PCST, delayed. CienciaEnRedes, cancelled. Waiting for CIDUI, GISEM and IAED news… As organizers, we must now decide about ECME and CEMC 2020.

Pràcticament només hi ha notícies de la #covid19, i pel que fa la universitat, hi ha notícies sobre la virtualització de la docència. Sembla que la resta de coses no importin (per exemple, notícies de ciència).

El C&EN parla de la nova realitat dels departaments de química distanciats: Chemistry departments deal with coronavirus closures – amb varis exemples de com estudiants, doctorands i investigadors treballen remotament

Across the world, universities are learning to deal with what is now a new normal: closed campuses, homebound colleagues, and online teaching.

El web educatiu de la RSC parla de fer d’alguna manera pràctiques en línia: How to teach practical chemistry remotely

Practical work is an essential element of chemistry teaching – and presents a particular challenge in the context of distance learning. Having advised against setting standard secondary school science activities for students to do at home, CLEAPSS has published a list of worthwhile primary-level activitiesthat could be carried out safely. However, there are other ways to ensure that this part of the chemistry curriculum isn’t neglected when teaching remotely.

A part de les demostracions pràctiques en línia, per exemple, es pot fer

Get students to research and plan their own experiments – they don’t necessarily have to conduct them, but the planning will reinforce a range of key skills necessary for practicals. At the other end of the spectrum, give pupils sets of results to analyse in order to practise their data analysis and presentation skills, as well as drawing conclusions. Besides the copious RSC practical resourcesBronze CREST awards can be a great place to start. Many of the activities can be adapted to focus on planning, presenting data or drawing conclusions – and this approach could be applied to a range of practical experiments.

Dèries

És ben curiós que la suma de quadrats de números de Fibonacci consecutius sigui un altre número de Fibonacci!

 

Aquí els tweets d’aquesta setmana