Hem passat ja una setmana en la Fase 2 de la desescalada, amb una mica de mal temps, que ha fet que tot fos més o menys com a la Fase 1. Aquests dies hem tingut una nova reunió de directors de departament de la UdG amb el vicerector de personal, per parlar de contarctació de professorat associat i anar preparant el nou curs… que encara no sabem ben bé com es muntarà el setembre.
Ahir vaig poder participar en la quarta sessió del #cafèdigital16, durant un parell d’hores, i ja en vaig fer una petita crònica de la meva visió personal. Veig que costarà tornar a la “normalitat” en tot alló que impliqui espais tancats: escoles, discoteques, teatres/cinemes, … Tot plegat és una mica confús. I la gent no es refia gaire de passar una estona llarg en espais confinats, sobretot si és prop d’altres persones.
Afortunadament vant apareixent coses a l’agenda. Per exemple, una comunicación en línia al congrés EDEN 2020 de Timisoara (Romania). I una sessió en línia de matemàgia per a l’Escola Puig Cadiretes de Llagostera, per fer una mica de cloenda del curs de 6è de primària. I classe a les Jornades Doctorials de la UdG, pel juliol.
També hem estat treballant en la traducció de les entrades de #52gamespt al castellà i a l’anglès. Vam acabar esgotats el 2019 i l#aitp2019… i ens va quedar per fer. Ha arribat l’hora de polir-ho. Ara bé, tenim el blog http://52gamespt.wordpress.com allotjat a wordpress.com … i per a qualsevol cosa cal pagar! Així i tot, aquests dies he descobert els Short_Codes, que permeten proporcionar el llistat dels títols de les 52+2 entrades que vam escriure, en 3 idiomes… a veure si ens en sortim sense haver de pagar (no s’hi poden instal·lar widgets ni plugins).
Dèries
Em vaig adonar que ja feia més de 25 anys que tinc mòbil. Això em va fer, abans d’ahir, esciure una entrada al blog sobre aquest fet, i sobre l’evolució dels usos del mòbil.
Volia fer el mateix amb l’ordinador portàtil, és a dir, quan vaig començar a tenir la possibilitat de teletreballar arreu (no pas només a casa!), però em costa trobar les dates concretes de la primera compra de portàtil. Sort que els conservo tots (igual que els mòbils, també – per al futur museu familiar de tecnologia). El que sí tinc és l’evolució de la velocitat de connexió a Internet, des dels 300 bit/s dels auriculars que vaig comprar a Berkeley, fins als 600 Mbit/s actuals.
M’adono també que guardo en format mbox tots els e-mails (rebuts, els enviats, potser a partir d’una data posterior) des d’octubre de 1995. Farà 25 anys aviat, també, doncs.
La imatge de la setmana
Reconec que, com d’altra gent, tinc llibres gruixuts que no consulto gaire a sota de la pantalla grossa connectada al portàtil. També s’hi pot posar una capsa de sabates, és clar… Per això m’ha fet gràcia aquest acudit a lapàgina de còmics de l’AJC:
També m’ha fet patxoca aquest acudit sobre l’autoritat que confereix tenir signatura perquè es té comandament sobre alguna cosa…
Vist per la xarxa, rellevant
De cara al curs vinent, s’està discutint com tornar a l’activitat universitària presencial, al menys parcialment. He vist, per exemple, al Guardian, el concepte de “bombolles socials”: UK universities plan to create ‘social bubbles’ when campuses reopen.
University students may have to live in halls of residence with others on their course and keep within physically distanced social bubbles when campuses reopen in September.
Under plans being discussed at a number of universities, students would mix only with others on certain courses and year groups to minimise the infection risk from coronavirus. On campus, students and staff would move around in a one-way system.
De fet, sembla que a Cambridge el curs vinent serà totalment en línia. Pensant-hi bé, de fet ja és una unviersitat diferent, amb sistema tutorial, colleges… i estudiants de nota altíssima d’entrada… que potser no els cal anar a “classe tradicional”.
Química
Un ellaç pi sense enllaç sigma? Sembla que s’ha trobat en un complex organometàl·lic Si…Si (anell de 4 àtoms de silici): New silicon–silicon bond is a rare example of a ? bond without a ? bond
Més estrany encara és el nitrogen negre, anàleg del fòsfor negre, que no s’havia detectat mai fins ara, fent servir molt altes pressions: 1,4 MAtm, i 4.000 graus…: Discovery of Black Nitrogen Resolves A Longstanding Chemical Anomaly
Although nitrogen is in plentiful supply, the conditions required to turn it to black are so extreme the new allotrope is unlikely to be of any direct use. However, the study of new elemental forms can often improve our understanding of those they most resemble. In this light, the similarity of black nitrogen’s two-dimensional layers to wonder-material graphene could yield some value.
#artint i química
The race for a cure al Chemistry World explica que h iha poques dades disponibles encara sobre la #covid19, i que per tant l’#artint és poc útil de moment. Per això fa una crida… i de fet té la iniciativa #AiCures:
We can’t unlock the potential of AI without access to data, which plays a key role in both the development of innovative AI tools and the effectiveness of the resulting algorithms. However, at the time of writing this article, we are aware of only three Covid-19 screening libraries released fully into the public domain. The broader community of computational scientists is eagerly waiting for screening results from prominent publicly and philanthropically funded efforts such as the Covid-19 Therapeutics Accelerator or MassCPR. Meanwhile, we are working on developing algorithmic tools capable of operating with limited, heterogenous data, including fragment screens and data from related viral species. The ability to extrapolate beyond the training data is paramount, both now and against future threats.
AI and machine learning tools have the potential to transform drug discovery in a manner similar to the way they have transformed other areas of science and engineering. But this requires a broader collaboration between computational, chemical and life sciences. It is exciting to see that a number of similar efforts to AI Cures are emerging around the world. Chemists can help by providing data, analysis or methods, and sharing them openly with others who are eager to try to take it a step further.
Recomanacions d’altres
A part de tenir un grup de blog i serveis de notícies que segueixo per rss via feedly.com, darrerament m’he subscrit a varis butlletins setmanals de recomanacions, que solen portar idees, estris i consells interessants, que surten una mica de la meva zona d’expertesa i de coneixement. Aquí en destaco alguns:
- Recomendo
- What’s in my Bag
- Ten Things
- Book Freak
- Monday Musings (mentre escrivia aquesta entrada, m’ha agradat 50 ideas that changed my life)
Pel que fa butlletins diaris, m’he subscrit a Briefingday, un bon recull, més enllà del que trobo a twitter.
Sí, tots són en anglès… curiós…