Dones afroamericanes en ciència

L’any pasat vaig comprar, a la fira Liberisliber de Besalú, el llibre “Dones negres en la ciència”, una traducció d’un altre de Zinthia Palomino i Nina Sefcik que comenta de forma il·lustrada l’aportació d’una dotzena d’investigadores negres americanes a disciplines relacionades amb la ciència. Em va semblar que seria bo tenir les biografies d’aquestes investigadores, una bona colla ja mortes, a la Viquipèdia en català.

Algunes d’aquestes investigadores ja tenien una bona entrada a la Viquipèdia en català, d’altres no. Però algunes encara no tenen foto a Wikidata. Caldrà trobar-n’hi una, encara que el requeriment que la foto tingui llicència CC-BY ho pot complicar.

A poc a poc miraré d’anar millorant les pàgines noves d’aquestes investigadores, segur que algú més ho farà també, en ocasió del Dia de la Nena i la Dona en la Ciència, l’11 de febrer.

Aquestes són les 12 dones esmentades en aquest llibre. Cada link va a l’entrada corresponent de la Viquipèdia.

Referència: ISBN 978-84-17150-86-0, 2020

Aquesta llista de científiques afroamericanes pretèn ajudar a visibilitzar les dones en ciència, i també a reduir els biaixos de gènere. Altres pàgines anteriors, amb referències al paper de les dones en ciència, entre d’altres, són: