Taller de màgia química a l’escola Prats de la Carrera de Palafrugell

Aquet matí he estat a l’escola Vedruna Prats de la Carrera, de Palafrugell, per fer un taller sobre màgia i química, donat que l’escola participa en un projecte on els estudiants de 3r curs d’ESO fan experiments a nens petits i les seves famílies.

Per tal de fer una aproximació del que vol dir màgia i química, he explicat una mica el caràcter intrínsecament màgic de la química (l’alquímia), i com al nostre grup fem servir la matemàgia per ensenyar ciència.

Més enllà dels habituals jocs basats en matemàgia i altres conceptes que he tramés als participants al llarg de l’hora (de classe), he fet dos jocs “experimentals”: el de iode amb àcid ascòrbic (aspirina C), i el del xupa-xups (reducció progressiva del manganès en medi bàsic). Naturalment han quedat força bocabadats (per cert, moltes gràcies a en Pep Duran per proporcionar-me el material que cal per fer el joc del xupa-xups).

He d’agrarir l’interès mostrat per l’escola, en especial la seva directora pedagògica, Montse Jimènez. Ha estat un plaer poder compartir una estona amb el professorat i la quinzena d’estudiants assistents.