Dels epònims de les escoles de Catalunya

Anteriorment es va analitzar la proporció d’epònims femenins als instituts de Catalunya, on es va fer una relació de biografies femenines corresponents als epònims femenins i que encara no tenien entrada a la Viquipèdia.

Presentem ara una anàlisi similar per a les escoles de Catalunya i per als instituts-escola (que per cert, cada curs n’hi ha més).

Epònims amb entrada a Wikidata:

  • I-E: 7 femenins, 25 masculins (total: 32 epònims de 112, un 29%)
  • Escola:
    • Amb element a WD: 79 femenins, 191 masculins (total: 270 epònims de 1634, un 16,5%)
    • Sense entrada a WD: 4 femenins, 141 masculins
  • Per als institut-escola, hi ha 3 epònims masculins sense entrada a Wikidata.

En el cas de les escoles de Catalunya, a diferència dels instituts, hi ha poques dones que no tinguin entrada a Wikidata (4, un 5%), mentre que d’homes n’hi ha 141 (un 42%) que encara no tenen entrada a Wikidata

En definitiva, si es té en consideració tot el conjunt d’epònims, tan si ja existeixen a WD com si no, el percentatge de dones és d’un 20% aproximadament (83 de 415).

La raó de la gran quantitat d’epònims masculins sense entrada a Wikidata (i molt menys a la Viquipèdia!) deu ser múltiple, però una pot ser que perquè una dona dongui nom a una escola, ha de ser força notable (o sigui, amb bona probabilitat de ser a WD/VP), mentre que moltes més escoles tenen nom d’homes que només són notables en un entorn més local.

Queda doncs molta feina per fer: crear les entrades a Wikidata, i crear les pàgines corresponents de la Viquipèdia. Ara bé, a vegades l’única font senzilla per conèixer la persona que correspon a l’epònim és la web de l’escola, sovint a l’apartat d’història del centre. En d’altres casos, una cerca a Internet proporciona la informació a partir de premsa periòdica. I en d’altres casos, segurament caldrà contactar les pròpies escoles perquè facilitin l’accés a aquest coneixement més local.

Donat que són les pròpies escoles les que ho tenen més fàcil per proporcionar la informació, potser és aquest un cas interessant per dur a terme un viquiprojecte ciutadà escolar. Haurem de contactar les direccions dels centres docents, doncs.