Fent la cloenda a la I Reunió de Química Teòrica i Computacional de la SCQ, a Barcelona

L’any 1981 va començar l’anomenat Grup de Química Quàntica de Catalunya, més endavant continuar per la Xarxa de Referència en Química Teòrica i Computacional. Això ha fet que al llarg dels anys s’hagin organitzat un munt de jornades (sovint cada 2 anys) d’aquest àmbit de coneixement.

Ara la Societat Catalana de Química n’ha pres el relleu i ha organitzat la primera Reunió de QTC.

El comité organitzador ha etablert xerrades plenàries, curtes, flash i pòsters. I he tingut l’honor que se’m demanés la xerrada plenària de cloenda, amb una combinació de ciència, de futur de la química teòrica i computacional, i d’entreteniment. Naturalment, no he dubtat en fer-hi alguns jocs de màgia i ciència que em fa l’efecte que han sorprès a força assistents.

Primer hem donat un full amb un hexàgon màgic (un dels jocs del 52 jocs amb la Taula Periòdica, de 2019) i una sopa de símbols atòmics de científiques (un altre joc!). Deprés hem aprofitat per explicar una mica de quàntica: els parells EPR i el Premi Nobel de Física 2019. Per acabar, un baby hummer massiu on tothom ha pogut sentir com li sortia la màgia.

Mentre el jurat dels premis a presentacions flash i pòsters deliverava, encara hem pogut fer una adaptació del joc de l’entropia, en aquest cas a l’efecte de camps elèctrics uniformes estàtics, que estrenàvem.

La presentació que m’ha acompanyat és aquesta:

Gràcies a en Carles Alcaide per ajudar-me en aquesta cloenda, sense ell no hagués estat possible.

I moltes gràcies a l’organització de la Reunió i a totes les persones assistents per la seva simpatia!