Avui s’acaba l’any 2023 i s’caba també un perìode en el qual no he fet gaires entrades al blog. Però he d’intentar al menys fer la d’avui (mira endarrere) i demà (projectar endavant).
He de destacar primer l’evolució de twitter (o X, o com es digui). Però potser no és tan rellevant comentar que és cada cop més difícil fer servir twitter (fer-lo servir bé), com constatar que no hi ha cap alternativa al que era twitter: una forma de comunicació social oberta (no calia estar-hi registrat, per llegir tweets) , amb una API que permetia un ús automàtic raonable, un buscador, una utilitat ràpida, sense anuncis (o molt pocs), una presentació dels tweets per estricte ordre temporal, i una forta comunitat acadèmica implicada.
He fet servir threads, bluesky, mastodon, … però no és pas el mateix. Són places de pobles diferents, encara que hi hagi un bon servir de trens que les connectin, i que sigui possible seleccionar les vistes de les altres places. I twitter, malgrat tot, resisteix.
Facebook? em servir per veure fotos de trens i mantenir contacte amb alguna persona de la família. Hi entro pocs cops. Instagram? Igual que el primer dia, em serveix per posar fotos que considero que estan bé, que són repenjades automàticament (o n’eren) a facebook i twitter.
Missatgeria instantània? (xarxes socials privades): Whatsapp, Signal i Telegram. Cada comunitat té les seves manies.
I doncs, com m’ho faré el dia que twitter desapareguit i res no pugui substituir-la? Com algú deia en algun lloc fa poc: potenciar el blog i recuperar-lo. Ara bé, sense el costum de sindicar els RSS dels blogs, i sense un canal amplificador com twitter, facebook, etc., serà complicat.
En tot cas, vaig començar a fer servir twitter el 2007. Han estat 16 anys, no està pas malament.
Una altre cosa a destacar és tot el tema d’intel·ligència artificial. He tingut la sort de poder esbrinar una mica, els darrers anys, aquest tema, aplicat a la ciència i a la comunicació científica. Hi ha confusió. Però el 2023 ha donat lloc al ChatGPT i altres utilitats semblants. A vegades m’han donat sorpreses agradables i m’han servit per anar més ràpid. D’altres han proporcionat resultats equivocats. Ara mateix, em fa l’efecte que cal saber-ne més que el ChatGPT, per saber destriar el gra de la palla i per saber detectar els seus errors. Veurem com evoluciona, i sobretot, veurem si és sostenible energèticament.
Aquest darrer any he continuat i incrementat la meva implicació en aspectes de coneixement lliure, en particular l’entorn Wikimedia i OpenStreetMap. He millorat la meva capacitat de programació en Python i he entès millor la idiosincràsia de la Viquipèdia.
La imatge d’aquesta entrada l’ha generada el canva amb les paraules clau bird-sun-mountain-river.