Encarant el 2025

Cada cap d’any solo fer un resum dels propòsits, normalment de millora, o de manteniment d’activitat. Aquest any no pot pas ser diferent. Però albirant ja la data de jubilació forçosa, amb canvis familiars positius, i amb la lògica evolució física, és bo ser assenyat i no estirar més el braç que la màniga.

Ha passat ja el moment de liderar projectes i d’arrossegar el carro, ara és més aviat d’acompanyar els joves i de donar suport a qui li cal. Així i tot no es pot estar sense tenir projectes i idees noves.

Partint una mica dels propòsits de fa exactament un any, i que la meitat no he satisfet sobradament, voldria incidir en el d’aprendre a tocar el piano. Hauria de seguir els consells de molts de webs i llibres d’autoajuda, en el sentit de destinar-hi poc temps cada dia, però fer-ho de forma regular. I vull acabar d’aprendre i experimentar amb la derivació automàtica en química quàntica.

També voldria recuperar la forma física perduda pel parell de lesions que he tingut, i reprendre les sortides llargues en bicicleta, tot continuant amb les caminades.

Espero que aquest 2025 em proporcioni més oportunitats de viatjar i de participar en congressos, perquè el 2024 ha estat més aviat eixut en aquest sentit. Per exemple, el febrer n’hi ha un a Lisboa, derivat del G4G d’Atlanta.

Tinc varis reptes al davant: un conveni amb l’Il·lusionista Xevi (Casa Màgia de Santa Cristina d’Aro), el desè aniversari del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència, una nova edició de la trobada de Ciència, Màgia i Educació, organitzar una edició nova del TEDxUdG (potser Youth@UdG), …

Una especial oportunitat del 2025 és que ha estat nomenat Any Internacional de la Ciència i Tecnologia Quàntiques per la UNESCO. Això proporciona una excusa immillorable per parlar de la meva principal passió investigadora: la química quàntica. Aprofitant el bagatge de comunicació científica aconseguir en els darrers 20 anys, provaré de mantenir un blog específic, anomenat 53quanta: una entrada setmanal sobre diferents aspectes de la ciència quàntica. Ho faré a WordPress, perquè és fàcil de mantenir i de conservar, a l’adreça https://53quanta.wordpress.com/ (avui hi he fet la primera entrada). Espero poder mantenir el ritme, i cal veure com evoluciona aquest web, si és més personal o més grupal, més químicoquàntic o més quàntic genèric, més acadèmic o més divulgatiu, i també quin grau hi jugaran els jocs, les matemàtiques i la màgia.

En definitiva: bons propòsits. En veurem el percentatge d’assoliment.