Densitats dels campus

El Chronicle of Higher Education té un article interessant sobre la densitat dels campus unviersitaris americans, on analitza els avantatges i inconvenients de la concentració en edificicis alts i d’edificies en espais propers, més o menys envoltats de zona lliure. Un dels paràgrafs d’aquest article és rellevant:

“Two pressing issues we hear about on campuses are the lack of community and the desire for meaningful contact among students, faculty members, and administrators. In dense environments there are more chance encounters, more a sense of being part of a far larger whole wherein the arts and sciences mingle. Academic research thrives in such serendipitous environments. Close proximity among the visual and performing arts can facilitate a vibrant cross-pollination. The campus itself can act as muse, as a facilitator of the exchange of ideas that is the essence of academic life.”

Com són els campus de les universitats catalanes? Sembla que són força densos. Però quina és la grandària i densitat mínima d’un determinat campus perquè es produeixin les interaccions serendípiques esmentades pel Chronicle? Crec que no és bo que es planifiquin campus amb una sola facultat, o amb només alguns estudis. Si es creen, llavors no els anomenem campus universitaris. Són una altra cosa.

En el cas particular de les universitats perifèriques, totes tres tenen els campus repartits. Tarragona/Reus, Barri Vell/Montilivi (Girona), tres campus a Lleida,… Ja se sap que aquestes universitats no van nèixer del no-res, i que hi ha raons raonables perquè hi hagi més d’un campus, però algun dia caldrà pensar si no és important incrementar reduir campus i tenir una bona densitat universitària. (nota: no cal tancar cap universitat!)

1 thoughts on “Densitats dels campus

  1. Cert. No cal tancar cap universitat. Jo visc a una universitat i la meva relació amb la resta no és més intensa que la que tindria si em quedés a casa. La universitat dispersa per la ciutat, els edificis grans i amb distància interna important. No hi ha vida universitària. El que és important és tenir campus que es relacionin, densos, i amb llocs de trobada. Si el que es vol és vida universitària. No hi ha interaccions importants.
    Sap greu.

Comments are closed.