Central osmoelèctrica

Image

He vist gràcies a Slashdot que a Noruega s’ha construït una planta pilot per produir electricitat a partir d’un procés osmòtic. Es tracta de tenir dues cambres, una amb aigua de mar i una altra amb aigua de riu, i deixar que la de riu travessi una membrana permeable i vagi cap a la cambra salada (tancada i que augmenta la seva pressió) per un procés d’osmosi. La pressió generada es fa servir després per generar electricitat.

Crec que no és res més que el contrari del que es fa a una planta desalinitzadora, on aplicant-hi pressió a l’aigua de mar s’aconsegueix treure’n la sal i generar aigua dolça. Per a això cal gastar molta energia (elèctrica).

La central osmoelèctrica demana naturalment molta aigua dolça. I d’això a les nostres contrades no en tenim gaire. Però potser pot funcionar bé als països nòrdics o als tropicals. No estic pas segur que es tracti ben bé d’una energia anomenada “renovable“, però en tot cas tot hi ajuda. I segons els seus promotors, com a molt l’1% de l’energia del planeta podria ser d’aquest tipus. Això sí, segura i constant.

1 thoughts on “Central osmoelèctrica

Comments are closed.