9gisem (iv)

Image

Ahir es va acabar el IX Seminari de Girona (9gisem o gs2010), on vaig tenir l’oportunitat de fer de chairman de la sessió de la tarda. D’entre les presentacions en destaco una sobre química quàntica relativista, i una altra que va introduir el concepte de posmom: considerar una nova variable per descriure la posició i la velocitat dels electrons, sempre sota la restricció que imposa el principi d’incertesa de Heisenberg. També el mètode de l’enllaç de valència va aparèixer altra vegada, amb noves aplicacions que es volen fer un forat davant del dominant mètode d’orbitals moleculars-teoria del funcional de la densitat. Al matí en Weitao Yang ens havia fet una excel.lent xerrada sobre el càlcul correcte de l’energia que cal per afegir un electró a un sistema.

Totes les persones assistents al congrès han quedat ben satisfetes del seu nivell científic, i també han agraït les instal.lacions de la Fontana d’Or, al bell mig del Barri Vell de Girona. Fer un congrès en un edifici gòtic civil no és pas gaire normal. Tenir els hotels i les principals atraccions turístiques al cantó tampoc.

Duran els quatre dies del congrès hem anat recollint algnes impressions al nou blog de l’iqc, http://iqc.udg.edu/blog. El mateix congrès ens ha servit com a prova real de les iniciatives i inquietuds de la gent que fem coses dins de la C4D en l’àmbit de la comunicació científica 2.0.

El 9gisem ha coincidit amb dues altres activitats en les quals hi estem involucrats: el 3r Jove Campus de Recerca de la UdG i el Curs d’Estiu “Química a l’Abast de Tothom”. Els dies de les primera quinzena de juliol sempre es fan curts.