Les OTRIs i la comunicació de la recerca

Image

Una interessant entrada d’Anna Guillaumet al seu blog Investigar la Investigación es titula La divulgación y la transferencia de conocimiento está dejando de ser una asignatura pendiente, tot fent referència a una jornada de la RedOTRI (CRUE) que es va fer ahir a Madrid. L’Anna fa unes interessants reflexions sobre el paper de les OTRI (oficines de transferència dels resultats de la investigació) en relació al que cal comunicar i a la seva relació amb les oficines de comunicacíó de les universitats o dels centres de recerca.

Del seu blog:

Cada vez más, se está viendo que las OTRIS son el intermediario necesario entre el Investigador y la valorización de sus resultados. Iniciativas como por ejemplo el repositorio común OpenAIRE y el hecho que en la propuesta de algunos proyectos de I+D (sobre todo europeos) empiece a ser obligatorio definir el plan de difusión que tendrán sus resultados, lo hace evidente.

Para que estos resultados de investigación lleguen al gran público o sean atractivos para las empresas, es importante contar con expertos en comunicación (por ejemplo, periodistas científicos), estos expertos se encuentran en las oficinas o gabinetes de comunicación (en general, oficinas de medios de comunicación –OMC-) de las universidades que son los que, una vez la OTRI detecta y selecciona la información divulgable o transferible, deben colaborar con ella para tratar la información y que llegue a su destino (público o tejido empresarial). De ahí que se esté haciendo hincapié en esta colaboración OTRI-OMC.

La oficina de comunicación es la encargada de ponerse en contacto con los medios de comunicación para que la información llegue a su destino. Todo ello también favorece la comunicación interna entre centros y ámbitos de la universidad para, al final, dar prestigio y atraer instituciones y talento.

Em sembla interessant aquesta reflexió, però hi trobo a faltar dues coses importants: primer, avui en dia els propis centres de recerca o universitats també poden arribar al gran públicmitjançanmt el seu web, i segon, poden arribar a una important capa de la societat (sobretot joves) fent servir les xarxes socials. El web 1.0 (publicació de continguts) i el web 2.0 (la seva sindicació i la seva amplificació via canals i xarxes socials) em sembla tan important com la comunicació via mitjans de comunicació tradicionals. Naturalment un article en un gran diari o en un programa de TV té un elevat impacte. Però la comunicació del conjunt de la recerca, i la seva importància estratègica, demana una tasca de formiga mitjançant els sitemes electrònics de comunicació.

Més encara: una de les funcions principals de les universitats és la recerca, i per tant les OTRI, com a part integrant de les universitats, han de formar part integral de les unitats de comunicació, al mateix nivell que l’altra funció clau: la docència, i al mateix nivell que l’extensió universitària. No és pas fàcil comunicar la recerca, perquè cal elaborar diferents registres, però cal intentar-ho, tan a nivell general d’una universitat com a nivell de les seves unitats estructurals i, sobretot, grups i equips de recerca, veritable “unitat nuclear familiar” de la vida investigadora.

De la jornada d’ahir (em sembla entendre) n’hi ha un petit video (La Importancia de las OTRIs) amb comentaris de la directora de la fundació de la UAM que s’encarrega de la transferència de resultats.

2 thoughts on “Les OTRIs i la comunicació de la recerca

  1. Hola Miquel, gràcies per esmentar l’entrada del meu blog. Si, tens raó en que no vaig esmentar gaire la comunicació que es fa a través de Webs i xarxes socials i que també es va comentar en la reunió com una forma molt important de comunicació i que també forma part de les tasques de OTRIS i Oficines de comunicació, però es clar, ells sobretot feien èmfasi en l’impacte que té la noticia quan surt en un gran diari o a la televisió que es on segur arriba a la societat (com deien ells al gran públic), perquè potser que una mestressa de casa no vegi webs ni xarxes socials, però si que ho veu per la TV, per posar un exemple, i promociona de forma més directe l’interès per la ciència.
    Salutacions.

  2. Anna, moltes gràcies pel teu comentari. Estic d’acord amb tu, naturalment. Només volia senyalar el que dius: la importància del concepte de web 2.0 en l’àmbit de la recerca i de la ciència, i de com la recerca és una part consustancial d’una universitat, i que per tant les otris no poden anar dissociades, des del punt de vista estratègic, de les unitats de comunicació de la universitat.

    Tots ens adonem cada dia de com una petita notícia en un diari local, i molt més en un gran diari, té un gran impacte sobre la societat. Cal saber combinar adequadament la comunicació pels mitjans tradicionals, la comunicació 1.0 i la 2.0 (la 3.0… aviat).

Comments are closed.