Girona, trens, canals i Venècia [llibres]

ImageNo tot han de ser entrades sobre la universitats, xarxes socials, ciència i altres temes on estem immeros. La tranquil.litat del diumenge al matí i la serenor del barri ralenteix el temps. Mentre esbrino rellevàncies de l’Informe CyD 2008 i del rànking d’El Mundo sobre carreres, trobo serendípicament a les lleixes de llibres de trens Vapor en la Sierra, traducció de Steam on the Sierra, una apassionant descripció de trens de via estreta editada el 1959, i ämb la traducció editada el 1987 per la Fundación de los Ferrocarriles Españoles.

Es tracta d’un llibre que, a part de parlar de trens, parla d’una societat determinada, des del punt de vista de ciutadans anglesos. Per exemple, què en diu, de Girona? La traducció diu exactament (pàgina 88):

Ahora debemos trasladar nuestra atención desde Castellar d’en Huch a Gerona, ciudad episcopal de unos 38.000 habitantes y que recuerda algo a Venecia por los canales que existen en la ciudad. Gerona es la capital de la provincia …”

Girona ha estat comparada amb Florència per les cases del riu, però la comparació amb Venècia no la coneixia.

En aquest estat de shock no puc digerir dos temes interessants que he conegut gràcies a GOOD Magazine: Que els trens americans són més lents ara que mai, i que una llarga secció elevada d’una via abandonada a Manhattan es recuperarà com a espai públic (The Highline Park) (que m’ha portat després a la Promenade Plantée, recuperació del viaducte de La Bastilla que es veu en entrar a París des de l’Est). Abans de decidir l’enderroc del viaducte de Girona, cal reflexionar sobre aquests dos exemples!

Image

Per cert, les obres del TGV a Girona estan perfectament descrites al web TrenGirona.Cat.