Twittaires de Ciència [bona Ciència 2.0]

ImageGràcies al blog UK Web Focus m’he adonat de l’existència dels Shorty Awards, que premien els millors twitters en diverses categories, entre elles Educació i també Ciència. Això m’ha permès conèixer una sèrie de twittaires (o organtizacions twittaires) en Ciència que són valorats positivament per la comunitat.

Aquest és un exemple més de Ciència 2.0. Precisament openetware.org té un wiki sobre Ciència 2.0 que és molt interessant, on s’hi comenta la diferència amb la ciència 1.0, problemes existents, i idees de projectes de ciència 2.0. Em sembla força rellevant que s’hi discuteixi la qüestió de la ciència “oberta” i la por a què les idees siugin “robades” si es disseminen abans de ser publicades en una revista científica.

Com a exemples d’idees futures de Ciència 2.0, OpenNetWare proposa:

Slashdot for scientific articles, ideas
Online lab notebooks
Network- or internet-friendly lab equipment
Virtual posters online
Lab “feed”
Immediate data sharing
Scientific “currency” outside of authorship on paper
Collaborative written works
Trust based social networking

Aquesta organització té com a lema “Share your Science” (Comparteix la teva Ciència). Realment no s’està acostumat a compartir. De fet, els investigadors no sabem encara el que es diu al món empresarial: “cal compartir per competir). El món de la recerca, de moment, sol ser “discreció per competir” respecte de grups de recerca que treballen en el mateix camp.

Aquest mateix wiki proporciona una analogia entre la web 2.0 i la ciència 2.0. Llegir-ho va bé no tan sols per entre el concepte de Ciència 2.0, sinó per entendre el propi de la web 2.0, que per cert evoluciona d’una forma molt ràpida.

3 thoughts on “Twittaires de Ciència [bona Ciència 2.0]

  1. “Realment no s’està acostumat a compartir.”

    M’ha agradat això. Hi estic d’acord, pero a més, es curiosa la frase i més en el context científic, ja que una de les premises bàsiques de la metodologia científica es la falsabilitat de les proves. Es a dir, s’han de compartir les investigacions per tal de sotmetre els descobriments i afirmacions a prova per altres laboratoris o investigadors independents, mitjançant la falsabilitat, el “doble” i “triple cec”, etc…

    Bona troballa 🙂

  2. Cal distingir entre la compartició mentre es fa la recerca, amb la compartició un cop s’ha fet la recerca. El que comentava en la meva entrada de 8/1 sobre Chemists slam Science paper és precisament que la informació publicada no permetia reproduir el que els autors afirmaven que havien trobat.

    Quan jo parlava aquí de compartir era més en el sentit de ciència oberta “ab initio”, és a dir, que des del començament del projecte es vagi compartint amb la comunitat el que es va fent, obtenint noves idees i contrastant les conclusions de cada etapa a partir de les dades obtingudes.

  3. La idea d’un virtual posters session em sembla molt bona, potser hauríem d’implementar-la al Girona Seminar 2010…

Comments are closed.