Aprofitant els fils RSS de les bases de dades de publicacions indexades

Una de les qüestions que més rellevància ha de prendre per a una universitat és la seva recerca, ja que es tracta d’allò que precisament la diferencia de les altres organitzacions de caire docent. La creació de coneixement hauria de ser allò que s’expliqués millor a la societat. De fet, la gent no entèn gaire bé el que és la recerca, ni comprèn prou bé el seu impacte.

Image

Per això m’ha interessant el post d’Universia titulat “Presentado el portal “UGR Investiga”, sobre el nou portal del Vicerectorat de la Universitat de Granada de Política Científica i d’Investigació. Segons Universia, el portal té quatre components bàsics:

  • El buscador UGR-Investiga: contiene información extraída del SICA (Sistema de Información Científica de Andalucía) y permite identificar -investigadores, proyectos/contratos, publicaciones y grupos PAIDI a través de su búsqueda por palabras clave.
  • Un catálogo de los grupos de investigación adscritos a la UGR clasificados por grandes áreas científicas.
  • Investigación UGR en cifras: Una sección con estadísticas I+D e indicadores bibliométricos de la UGR presentados a través de diferentes informes. Por citar, a título de ejemplo, uno solo de los informes que se pueden consultar, el rector se refirió al de “Mujer e investigación en la UGR”.
  • Un servicio RSS con las últimas publicaciones UGR indexadas en las bases de datos Web of Science y Scopus.

Els dos primers punts proporcionen informació de caire administratiu, i el tercer una informació estadística (que segurament permet tota mena d’interpretacions). El quart em sembla més interessant, perquè permet una cosa que fa temps que funciona i potser no és prou aprofitada: fer servir els fils RSS dels serveis de bases de dades de publicacions indexades Web of Knowledge i Scopus.

Ara bé, l’accés a aquestes bases de dades és restringit. Per exemple, des de la UdG podem accedir al Web of Knowledge mitjançant la FECyT, però no pas a Scopus. I en general els navegants d’Internet no poden anar-hi. A més, moltes de les publicacions, encara que es tingués accés a les bases de dades (que tenen títols, afiliacions i resums), no tenen accesible el text complet.

Per això i per altres raons a la proposta de la UGR hi trobo a faltar el més important: la comunicació de la recerca amb un registre planer, explicada des del punt de vista dels mateixos investigadors i grups de recerca. Aquest és el punt clau que falla gairebé per tot arreu (perquè costa, és veritat també).

Aprofitant la idea de la Universitat de Granada, provarem d’implementar-ho als nostres webs. Visualitzar un fil RSS a una pàgina web és fàcil, per exemple via RSSInclude, però enllaçar-ho a un fil de facebook i de twitter és més complicat, degut a la pròpia estructura XML dels feeds (al menys en el cas del Web of Knwoledge). Per exemple, si es fa un feed automàtic via dlvr.it a twitter, el link va directament al web of Knowledge en lloc de visualitzar tota la informació de l’ítem de l’RSS. Hi caldria un pas intermig, perquè s’hi veiéssin els autors i cita, com passa si el fil RSS es visualitza a un web via rssinclude. Segur que hi ha alguna solució.