Avui he pogut visitar l’Exposició a la Casa de Cultura de Girona que commemora els 150 anys de l’arribada del tren des de Barcelona. Com que el tema m’agrada molt, m’hi he estat una mica i he aprofitat per fer un cop d’ull als plànols de Girona que hi ha exposats, a part de veure la llarga maqueta de tren que reprodueix el viaducte i l’estació elevada de la ciutat, que vaig veure construir en directe entre 1971 i 1973.
Un primer document que m’ha agradat ha estat el plànol de 1964 dels voltants de l’estació, on hi ha les vies dels trens d’Olot i de Sant Feliu. Encara s’hi veu també el riu Güell, abans de ser desviat. La Devesa i Sant Narcís són camps. Tantes vegades havia anat a passejar pel cantó de les vies!
Un altre plànol interessant és de 1921 i mostra l’extensió reduïda de Girona en aquell moment. Hi veig escrit “Carrer del Poble Sec” el que ara és el Carrer de la Muntanya, al cantó de l’IES Vicens Vives. La gent gran coneix encara el barri de les Pedreres, prop de l’Institut, com el Barri del Poble Sec.
Un altre plànol mostra com desembocava el Güell a l’Onyar, prop de l’actual Sala Planeta, abans que no fos desviat per l’altre cantó del talús elevat del ferrocarril (després el Güell va ser encara més desviat, directament al Ter). Fins i tot s’hi pot veure el traçat dels baluards de Girona, connectats amb la muralla que resseguia l’actual Gran Via.
Un quart plànol mostra encara els baluards de Girona Sudest, i s’hi albira la Ronda Pare Claret (nom actual).
L’exposiciò mostra altres coses ben interessants, que es podrà seguir veient als locals de l’Associació d’amics del ferrocarril de les comarques gironines, a l’estació de Fornells de la Selva. De moment, proporciono la foto d’una vista de la llarga maqueta exposada.
L’ASAFEGI ha fet també una exposicio virtual d’aquest tema.
Gràcies per l’exposició, amics!