La màgia de l’energia, a la Festa de la Ciència i la Tecnologia de Barcelona

Aquest cap de setmana té lloc al Parc de la Ciutadella de Barcelona la Festa de la Ciència i la Tecnologia (abans només de la Ciència). Com en altres ocasions, hem tingut l’oportunitat de participar-hi gràcies a lainvitació de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.

Ahir els companys de la C4D vam participar en tres tallers: el clàssic Reacciona-Explota, a càrrec de @pepduran i @pquimic, La Màgia de l’Energia, una barreja de jocs de matemàgia i mentalisme amb experiments energètics (el vaig fer jo mateix amb en @pepduran i una estona en @pquimic), i La Ciència de l’Aigua (aquest coordinat per la @ingridzanar de la Unjitat de Comunicació Científica de la UdG) on l’Ingrid va presentar el concepte de Petjada Hídrica i en @pquimic va mostrar el motor d’hidrogen. Vam ser ajudats en tot moment per la @laiagd i també per la nova incorporació a la C4D, la @esantga.

Aquests tallers estaven encavalcats i vam haver de coordinar-nos bé. Afortunadament vant enir lloc entre 7 i 9 de la tarda i la calor ja no apretava pas gaire.

Com a anècdota he de dir que, en arribar al Parc de la Ciutadella, els càmeres de TV3 estaven buscant en @pquimic. De seguida li van fer una entrevista!

Image

A l’actuació de La Màgia de l’Energia hi vaig fer tres jocs:

  • Un primer basat en el Principi de Gilbreath, on dues famílies van escollir màgicament cadascun de quatre tipous d’energia. la química, la tèrmica, la sostenible, i la “mental”.
  • En un segon joc, vaig fer el clàssic “speller” de Martin Gardner, on vaig endevinar una carta en un joc amb participació de tot el públic. Aquest cop un nen va dir un nom de persona lligada al concepte d’energia que em va agradar (sol sortir l’Einstein!): Marie Curie.
  • El joc final va ser el que ja tenim ben dominat de la taula periòdica, que ens va permetre fer una mica de presentació en powerpoint per explicar l’audiència com van sortint nous elements i quina relació tenen amb l’energia.

Image

L’organització d’aquesta Festa va ser impecable. Televisió a cada stand (n’hi ha més de 10), megafonia perfecta, persones que ajuden en tot moment, aigua per beure i calmar la calor… Em va agradar també que hi ha codis QR per poder seguir tota la Festa i per votar sobre cada activitat: “si”, “a mitges” i “no”.

Image

Avui la Festa continua, però no podré ser-hi. La veritat és que vaig tenir poc temps per veure la resta d’activitats, però un cop d’ull em va permetre retrobar molta gent i molts científics comunicadors. Cada any n’hi ha més. Bon senyal.

A la foto, d’esquerra a dreta: @pepduran @ingridaznar @pquimic @laiagd @miquelduran

Image

Gràcies a tota l’organització de la Festa i a tots els companys!

El hashtag que vam fer servir és #cienciaitecno. Hi vam fer algunes piulades amb fotos.

Image