A la final de #cienciaenaccion de Viladecans

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Viladecans, ben a prop de Barcelona, la final del certament Ciencia en Acción. Es tracta d’una fira on s’hi presenten tota mena de treballs científics per part de grups d’estudiants de secundàra o de divulgadors, que prèviament van presentar la seva proposta en una crida pública, i que van ser seleccionats.

He estat implicat especialment amb dues propostes: la de Boxes and Polycubes, un taller de matemàtiques, i la de Mendeleiev Secrets, una posada en escena, evolució de la Màgia de la Taula Periòdica. Totes dues activitats han estat elaborades en el marc del projecte de Màgia i Ciència que duc a terme amb en Fernando Blasco.

Com que divendres vaig haver de ser a Girona per al TEDxUdG, i en Fernando també perquè hi feia una intervenció màgica, la Judit Torrent es va encarregar, ajudada per l’Anna Torrecilla, del taller de capses i policubs, amb un reguitzell de joves, que havien participat en alguna de les tres edicions del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència. A part del taller, la principal tasca de divendres va ser el muntatge d’una taula periòdica dels elements a partir de cubs de cartró de 10x10x10 cm.

Dissabte al matí va passar el jurat, ben aviar, pel taller de capses i policubs, i els nostres joves van respondre a les seves preguntes. La taula peròdica multicolor quedava molt bé, encara que la densitat de participants i la petita taula que cada taller tenia, ens va dificultar fer el taller tal com ens hagués agradat.

El taller de matemàtiques, per cert, va ser premiat pel públic per ser mostrat a l’Àgora, un espai premium a l’entrada de l’edifici Cúbic de Viladecans.

A la 1 va ser el nostre torn de representar l’espectacle Secrets de Mendeleiev. Van ser tres jocs de màgia matemàtica fent servir la Taula Periòdica, ajudats pels joves, i amb en Pep Duran fent un joc experimental al principi i al final: el primer, transformant terra i aigua en aire i foc (els quatre elements de l’antiguitat); l’últim, un conjunt de 6 vasos on l’aigua quedava negra de cop, però a intervals de pocs segons que el mag podia endevinar.

Vam quedar contents de la posada en escena, encara que les condicions de l’espai no eren les millors. És clar que els el altres tres espectacles van tenir les mateixes condicions que nosaltres. En aquest passi hi va assistir el jurat, amb qui vam poder intercanviar reflexions acabat l’espectable.

El certament va durar un parell d’hores divendres, i tot dissabte, així que els nostres joves van ser els que se’n van encarregar. En Fernando i jo vam dur a terme l’activitat de fer contactes, veure els altres tallers (els nostres joves també ho van fer, és clar),  enganxar les 118 peces de la TP (i algunes en blanc) en forma de tetris, per facilitar el muntatge i transport de la taula.

Quan la gent ja recollia, vam tenir el segon espectacle de Secrets de Mendeliev. Aquest cop en Fernando i jo vam fer només de conductors, en Pep ja era fora i no va poder fer els dos jocs experimentals, però els nostres joves van dur a terme cinc jocs de matemàgia amb la TPE. Amb en Fernando encara vam fer dates, llunes i un nou show que encara no sabem si és serós o còmic, de transmissió via mèdium dels noms dels elements químics (un espectador selecciona una carta de la baralla química, i el mèdium l’endevina, d’esquenes al públic). En aquest segon passi, vam comptar amb l’assistència de la Rosa Ros, directora de Ciencia en Acción, a qui cal felicitar per l’èxit assolit en aquesta nova edició, igual que cal felicitar en Jordi mazón, professor i divulgador de la UPC, regidor de l’ajuntament de Viladecans i responsable de l’organització local.

Sortint del segon passi de Secrets de Mendeleiev, amb en Fernando vam fer Màgia al Bar (entrada a part en aquest blog, igual que el taller i l’espectacle), amb una trentena d’assistents.

Ahir vaig participar, a petició d’en Jordi Mazón, en un petit focus group sobre com fer una biblioteca de divulgació científica, a l’edifici Atrium, on seguidament en Santiago Alvarez (company de la UB) va fer una magnífca conferència sobre la Taula Periòdica, actual, moderna i curiosa. Després d’una actuació d’un pare i un fill d’origen indi de Utah, amb un piló de cercles al cos dinàmics, va arribar el moment dels premis.

A l’apartat de matemàtiques, el nostre taller de Boxes and Polycubes no va tenir premi. La veritat és que els altres tallers estaven bé, i que portaven molta gent, sobretot de l’entorn no universitari. En canvi, a l’apartat de Posada en Escena, vam merèixer una Menció d’Honor, que ja vam obtenir el 2014 amb #lamtp. L’espectacle guanyador va ser el de les científiques universitàries de Sevilla, de conscienciació del paper de les científiques a la història. Francament, mereixien guanyar, tan per la temàtica com pel propi espectacle.

Amb en Fernando vam pujar a recollir el premi a l’escenari, i ens hi vam fer un selfie (crec que les dones científiques i nosaltres vam ser els únics que no vam limitar-nos a deixar-nos fer la tradicional foto per part de l’organització).

Des de l’àmbit de la química de la UdG en Pep Duran va presentar un taller de catalitzadors, que també va obtenir la menció d’honor del certament, i que jo mateix vaig pujar a recollir ahir, perquè ni en Pep ni l’Aythami, el seu col·laborador principal, van poder-se quedar a Viladecans.

En definitiva, ha estat un cap de setmana llarg, de ciència, de contactes, d’activitat…que m’ha deixat gairebé esgotat. Però la recompensa ha estat molt elevada. Gràcies a tothom, començant per en Fernando Blasco, és clar.