Un any més, la Nit de la Recerca a Girona. #nitrecerca

Com cada any des de 2008 (el 2007 el va organitzar la UCC de la UdG), la Sílvia Simon @silviasimonr s’ha cuidat d’organitzar a Girona la Nit de la Recerca (European Researchers’ Night), que té lloc de forma simultànea de una gran quantitat de llocs de tot Europa. Aquest any a Catalunya hi ha hagut una coordinació més elevada d’activitats, i de fet se’n va fer una petita inauguració dimarts, a Barcelona.

De fet, aquest matí ja hi ha hagut un acte novedós: el I Fòrum IQCC, on investigadors finançat amb projectes europeus han presentat la seva recerca. Esperem que per a altres anys aquesta iniciativa es pugui estendre a tota la universitat, perquè és bo que les accions de caire europeu global siguin conegudes per tothom.

A les cinc en punt avui estava tot preparat al pati de la Casa de Cultura de Girona, amb presència de les lones multicolor que l’any passat es van estrenar. Els grups de recerca de la UdG han portat els seus tallers divulgatius per donar a conèixer alguns aspectes de la seva activitat. La majoria de stands han estat de l’àmbit de la ciència i tecnologia, com sol passar. El nostre projecte de màgia i ciència hi ha contribuït amb un taller, a càrrec de sis estudiants de les tres primeres edicions que hem fet fins ara (2016, 2017 i 2018): en Joan, la Judit, en Pau, l’altre Pau, la Júlia i en Carles. La Judit Torrent s’ha encarregat de coordinar-los, ajudada per l’Anna Torrecillas. Aquests joves, tres dels quals acaben d’entrar a primer curs a la Facultat de Ciències de la UdG, han fet tota mena de jocs per a petits i grans. La Judit ha ajudat també a la Sílvia Simon en l’organització general.

No pot faltar en aquests actes la inauguració formal per part de les autoritats. Aquest cop destaco la presència de la nova vicerectora de recerca de la UdG (aquest mateix mes), Maria Pla, una persona de molta vàlua de l’àmbit de la Tecnologia dels Aliments, a qui conec des de fa temps. Sort Maria amb el teu nou càrrec!

Per la meva part, sobretot he donat suport a l’organització, he fet fotos, moltes fotos, i he gaudit dels tallers i de l’espectacle d’en Dani Jiménez, que com cada any és l’estrella de la Nit de la Recerca (juntament amb la xocolatada, és clar). En Pep Duran i l’Aythami Soto també hi han fet alguns experiments espectaculars. Així i tot, he fet un parell de jocs a l’stand del projecte de màgia i ciència, un de cartes i un amb el Cub de Rubik. No me n’he pogut estar.

Per a mí, és l’oportunitat de compartir una estona amb els grups de la UdG que fan l’esforç de muntar tallers, que tenen la voluntat de connectar amb la societat. Segur que n’hi ha més, però a la Nit de la Recerca hi repeteixen la majoria. Aquest any, a més, l’Esteve Farrés ha promogut al seu stand la March for Science de Girona, una iniciativa amb la qual estic compromés, amb lemes com “Science not Silence”. L’Esteve ha repartit enganxines, i les meves ja són al seu lloc a la tapa del portàtil.

També tinc l’oportunitat, a la Nit de la Recerca, de retrobar moltes persones que veig poc al llarg de l’any però amb qui comparteixo interessos i passions. És una gran sort haver conegut tanta gent i tant interessant al llarg dels meus anys de professor i dels meus diferents càrrecs acadèmics.

M’emporto també d’aquesta edició 2018 l’espectacularitat d’algunes de les fotos, i sobretot la cara d’astorament de la mainada. Perquè al final es tracta que vegin que hi ha coses astorants. Ara ens toca dir-los que tot té una explicació, donar-los una raó de cada experiment. En definitiva, estem promovent la cultura científica de la societat.

I m’emporto també d’aquesta edició els dibuixos que els nens han fet de “Dibuixa un científic o científica” (en anglès és més fàcil de dir). La Sílvia tindrà feina a analitzar els dibuixos.