Resum de 2019

Toca avui, darrer dia de l’any, fer una mica de resum de 2019 i del grau de compliment dels propòsits que em vaig fer l’1 de gener. Aquest període ha estat marcat, fonamentalment, per la celebració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica, #aitp2019. He estat implicat en un munt d’activitats, des de conferències i tallers, fins al web #52gamespt. He quedat (i d’altra gent també hi ha quedat) cansat. Amb dubtes (lògics) de si tot plegat paga la pena l’esforç esmerçat. Però la satisfacció per tot el que s’ha het és molt gran.

El projecte de Màgia i Ciència #magsci ha continuat. No vam tenir sort amb el finançament de la FECyT en la darrera convocatòria, però hem tornat a demanar finançament per a un nou projecte. Tenir projectes finançats costa temps, energia, atenció, … i cal sort. En particular, estic content d’haver arribat a completar els 52 jocs amb la Taula Periòdica. Vam començar-ho una mica com a repte, però l’hem assolit – encara que no hem pogut traduir a l’anglès i al castellà totes les entrades (però ho farem el 2020, i també les fitxes ben presentades, de cada joc, igual que una TP amb imatges clicables). De fet, el continuarem una mica més, per tal de completar els períodes sencers de la taula periòdica estàndard i de la de Janet. També hem fet la 4a edició del Campus d’Estiu de Màgia i Ciència (#cemc19) i vam fer la Taula Periòdica Floral a #tempsdeflors a Girona.

No hem pogut fer la III trobada de ciència, màgia i educació, que hem hagut d’endarrerir a maig de 2020. Tampoc vam trobar l’ocasió per fer el Gathering for Gardner Celebration of Mind. I al departament ens van quedar un parell de bones idees al tinter: un concurs de taules periòdiques de temes culturals, i un concurs.

Darrerament hem fet un pas endavant en reprendre la recerca i innovació en comunicació científica digital. En canvi, no he sapigut encara fer comunicació de la recerca original, ni hem completat el #magscimooc, no hem tampoc fet el llibre de màgia i ciència en crowdfunding.

Pel que fa a xarxes socials, he continuat fent servir Instagram de tant en tant per posar-hi fotos mitjanament bones, he baixat l’ús de Facebook, i he concentrat la meva acció a Twitter. De fet, han estat 2274 piulades, amb aquests hashtags principals:

  • 534 #aitp2019
  • 334 #magsci
  • 240 #tipab
  • 138 #52jocstp
  • 136 #artint
  • 80 #iypt2019
  • 57 #quirkchemistry
  • 30 #quantcomp

He fet doncs un cert seguiment d enotícies d’intel·ligència artificial en química i en educació superior, i de computació quàntica (especialment aplicada a la química).

I pel que fa al blog, moltes entrades han fet referència a la crònica de l’any, i d’altres a actualitat dels temes que m’interessen. Me’n queden encara per fer… les aniré completant quan tingui temps, energia i empenta. Les que queden són de la crònica anual. Pel que fa al hashtag #tipab (temes interessants per al blog), es poden veure les 240 entrades fent aquesta cerca a twitter.

Aquesta tardor havia d’haver plegat de director del Departament de Química de la UdG. Malauradament ningú no es va presentar a les eleccions (jo no podia fer-ho per haver esgotat mandats consecutius), i ara mateix exerceixo la direcció en funcions.

Darrerament, he fet un parell d’infografies i he après a fer memes… segur que d’ara endavant en faré més (m’he subscrit a canva.com i a thenounproject.com).

Un any farcit de feina, de coses ben fetes i també d’altres que no han sortit tan bé o que no s’han pogut fer. Però en resum, un any molt positiu.