Pinzellades sobre l’origen de la vida: documentació addicional

Pinzellades sobre l’origen de la vida: documentació addicional

Article publicat al Diari de Girona, dijous 28/5/2009.

Veure l’entrada  a aquest mateix blog sobre aquest tema.

Extracte de l’article:

Conèixer l’origen de la vida és una de les qüestions més apassionants que un científic o que qualsevol persona es pot plantejar. En una època en què la biotecnologia i la biomedicina efectuen impactants progressos, preguntar-se com es van generar les molècules de la vida (proteïnes i ADN, per exemple), segueix essent motiu d’investigació fonamental. Precisament en aquestes darreres setmanes dues contribucions científiques hi han intentat aportar una mica de llum.
En primer lloc, dos investigadors de la Universitat de Torino han dut a terme simulacions computacionals per mostrar que la glicina, una de la vintena d’aminoàcids que constitueixen les proteïnes, pot enganxar-se a la superfície de partícules de pols de silicat interestel·lar, sobre els defectes causats per les condicions extremes de l’espai, com ara raigs còsmics o radiació ultraviolada.
La seva hipòtesi és que els aminoàcids podrien haver viatjat a la Terra dins de la pols de cometes; protegits per la seva unió als petits grans de silicats. Llavors, en caure als oceans, podrien alliberar-se en contacte amb l’aigua i haver format part d’una “sopa primordial” que donés lloc a les primeres proteïnes.
Una segona aportació a l’origen de la vida l’han feta investigadors de la Universitat de Manchester, en sintetitzar al laboratori ribonucleòtids fent servir petites molècules precursores en condicions semblants a les que podria haver-hi hagut en èpoques remotes a la Terra. Aquestes molècules precursores són molt senzilles, per exemple la cianamida, el glicolaldehid, o fosfat inorgànic.