Un diamant [fet a partir de tequila] és per a sempre

ImageCom cada any, s’han atorgat els premis antiNobel 2009 (the IG Nobel Prizes), que tal com diu el seu lema, primer fan riure i després pensar. En la llista dels divertits premis vull destacar-hi el de química: Creixement de cristalls de diamant a partir de Tequila. Els autors són Javier Morales, Miguel Apátiga i Victor M. Castaño de la Universidad Nacional Autónoma de México. Aquest avenç ja va sortir fa uns mesos.

He fet un cop d’ull a l’article original, que malgrat que ha estat dipositat a Arxiv.Org encara no ha estat publicat (o al menys no l’he vist al Web of Knowledge). He de dir que els autors tenen altres articles relacionats, per exemple el creixement de diamants a partir de mescles orgàniques.

El tequila que fan servir és el blanc de marca Orendain, de Jalisco. Els autors diuen que el tequila és un bon precursor perquè la relació atòmica C-H-O és molt adequada, i perquè es tracta d’un líquid barat. No he vist, als acknowledgements, cap agraïment a la fàbrica Orendain. Deu ser massa barat, o de garrafa.

ImageA la foto, el guanyador en la categoria de (tecnologia de) medicina, per un sostenidor que pot ser reconvertit, en cas de necessitat, en un parell de màscares per al a boca. Està patentat i tot! Els altres premis també són divertits i són dignes continuadors dels premis de 2008.

Els IG Noble Prizes, i per extensió la revista i web Improbable Research, són una font inesgotable de ciència. Jo les segueixo regularment.