Altres perspectives de la Ciència

ImageAvui han coincidit al meu vèrtex ciberespaitemporal dues notícies relacionades amb aspectes no stàndard de la Ciència (tote dues ràpidament gràcies a Slashdot.com). Per un cantó, als USA s’estan endurint les condicions perquè un producte sigui declarat per a nens, cosa que pot afectar als kits de ciència per a escolars. Ara mateix aquests kits (ja no pas només els de química… els d’electrònica, que solen tenir clips, també poder ser-ne afectats) estan en una difusa frontera que fa pensar que encara hi haurà més restriccions als jocs de ciència per a mainada. Ja fa temps que els jocs de química per a nens han desparegut pràcticament dels USA (i al pas que anem, dels laboratoris de la carrera de química, amb la mania (segurament prou fundada) per la seguretat absoluta).

per un altre cantó acabem de conèixer el resultat dels Premis Nobel Ig, també anomenats Nobel alternatius… de fet un premi anual a les millors troballes del blog Improbable Research. Un fart de riure, perquè sempre es tracta d’articles publicats en revistes serioses, amb un contingut que primer fa riure i després fa pensar. El de química, el que tinc més a prop temàticament, ha estat

Meanwhile, the chemistry prize went to researchers at Texas A&M University and the University of Hawaii, as well as the British Petroleum company for “disproving the old belief that oil and water don’t mix.”

i el món en què vivim, el món de les organitzacions verticals, horitzontals, tridimensionals i 2.0, s’ha premiat a

And finally, a project at the University of Catania in Italy was awarded the management prize for demonstrating mathematically that organizations can improve efficiency by promoting people randomly.

Ostres! així que hem de lluitar contra l’endogàmia senzillament promovent professors-investigadors de forma aleatòria. El problema que tinc amb aquest premi, francament, és que conté recerca que té una certa probabilitat de verosimilitud. Es tradcta de The Peter Principle Revisited: A Computational Study. Una simulació impagable.

Tota la informació dels guanyadors d’aquests premis IG Nobel 2010 i a Fox News.