La universitat per a la mainada

Image

Ahir no vaig poder ser a la Parc Científic i Tecnològic de la UdG per participar amb el nostre grup de la C4D a la primera edició de la Universitat dels Nens i de les Nenes de Catalunya, impulsada per l’ACUP (Associació d’Univesritats Públiques de Catalunya). Juntament amb els companys de robótica, els químics van contribuir a una sèrie de tallers de química i de ciència per a les nenes i nens de cinquè curs de primària de diverses escoles de les comarques gironines.

La UdG n’ha publicat una extensa notícia, amb fotos i un petit video que recull molts dels moments de l’estada d’aquests 130 nens al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. Capbussa’t en la química i neda entre robots ha estata el lema de la jornada.

Al programa de la jornada ja s’hi veu coses de les que hem estat desenvolupant darrerament des de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital. Per exemple, Juguem amb pomes! que parteix d’una forma ben diferent de migpartir una d’aquestes fruites tan característiques de Girona. Per una altra part, Experimentem amb ous! amb la truita francesca verda, o l’ou ferrat vert, que hem experimentat amb èxit darrerament. I finalment, Petits grans científics a la cuina! on s’hi introdueixen conceptes químics a partir del coneixement dels aliments. Tot plegat, la col.laboració amb companys i companyes dels estudis de mestre i d’infermeria dóna resultats molt positius.

La UdG ha proporcionat un curt video on s’hi mostren els varis tallers de química i de robòtica, i també on s’hi veu clarament que els nens s’ho passaven força bé. Ah! i la introducció també va ser a càrrec dels químics, amb el taller Reaccions i explota, que dominen a la perfecció en Pep Duran i en Pep Anton Vieta.

Més enllà dels tallers i de l’apropament a la mainada, l’objectiu de la UdN2.cat és que la universitat catalana sigui coneguda per les famílies mitjançant els seus fills petits. Em sembla una bona iniciativa, que complementa la més sòlida de connexió amb estudiants de Batxillerat. Caldria ara impulsar un programa per a 2n i 3r curs d’ESO, on es comença a concretar el futur de cada estudiant.

Ja és bo que els joves vegin que la química té un cantó amable i útil, que aquesta paraula no comporta res de negatiu, pel contrari, és ben positiva. Però cal esmerçar-hi molts d’esforços, i francament, ho tenim difícil per competir amb els companys de robòtica. Perquè a mí també m’agrada molt fer robots.

1 thoughts on “La universitat per a la mainada

Comments are closed.